De natuur geeft

(verhalenpaal 9 – Oxerhoflaan Deventer)

In beweging zijn is de rode draad in het leven van Barbera Schoemaker. In haar werk houdt ze zich bezig met het bevorderen van een gezonde leefstijl waarbij de natuur een grote rol speelt. Ze heeft bij IJssellandschap het project Natuurlijk Bewegen opgezet.

Barbera: “Wat een mooi wandelgebied is Landgoed Oxe! Die lanen en omzoomde weides. Dichtbij de A1, maar het voelt rustig. Ik ben een recreatieve hardloper en hou ook echt van wandelen. Vanaf dag 1 van de coronapandemie heb ik me aangewend om elke ochtend een half uurtje te wandelen. Dat ben ik blijven doen. In rust buiten de dag beginnen is voor mij een goede start van de dag. We hebben zoveel prikkels om ons heen en je moet constant keuzes maken. Maar net zoals een topsporter zijn lijf fysieke rust en herstel geeft om een topprestatie te kunnen leveren, heeft ons brein het ook nodig om met regelmaat even helemaal uitgezet te worden”.

Elk half uur 2 minuten
“Gezondheid, fitheid en leefstijl, dat interesseert me mijn hele leven al. Na de opleiding fysiotherapie ben ik bewegingswetenschappen gaan studeren. Ik begeleid werknemers van diverse organisaties die willen investeren in hun medewerkers door gezond gedrag te bevorderen, zowel op de werkvloer als privé. Door onderzoek zijn er nieuwe inzichten. Sporten is goed voor je, maar het is nog belangrijker om door de dag heen te bewegen. Elk half uur 2 minuten. Even naar het koffiezetapparaat, staand werken of lopend bellen.

10 miljoen wandelaars
Ik ben bestuursvoorzitter geweest van de Koninklijke wandelbond Nederland. 10 miljoen mensen in Nederland wandelen! Om de hond uit te laten, voor de gezondheid of de gezelligheid. Er is door de jaren wel wat veranderd in wandelland. Als je vroeger lid was van de wandelvereniging dan ging je op zaterdagmiddag na gedane arbeid met het hele gezin naar de wandelclub. Dat was je sociale leven. Je liep tochten, soms met een uniform aan en zingend in rijtjes. Dan werd je beoordeeld, wie de mooiste wandelliederen zong, wie het netste rijtje had. Nu is wandelen individueler en wordt het ook gezien als een activiteit om je gezondheid op peil te brengen.

Natuurlijk bewegen
Vanwege dat laatste heb ik jaren geleden contact opgenomen met IJssellandschap. De stichting is vanuit haar geschiedenis onlosmakelijk verbonden met de zorg en heeft veel wandelgebieden in de omgeving. Ik vind het mooi om mensen die afstand tot de natuur hebben gekregen weer in de natuur te brengen en de natuur een bijdrage te laten leveren aan het welbevinden van mensen.  Daar is het project Natuurlijk Bewegen uit voortgekomen.  Er lopen wekelijks samen met vrijwilligers en een fysiotherapeut diverse groepen in het IJssellandschap.  Thuiswonende ouderen met geheugenbeperkingen en ouderen uit de verzorgingshuizen. Een samenwerking tussen IJssellandschap en zorggroep Solis en Humanitas.

Voor mij persoonlijk voegt de natuur veel toe. Ik ben een buitenmens. Het gaat beter met mij als ik buiten ben en beweeg. De natuur is zo mooi en relativerend. De natuur geeft eigenlijk alleen maar. Het kost niets. Het is er.

Nieuwsbrief