Houtketenplan

Houtketenplan IJssellandschap – IJsselhout

Sinds een jaar of 6 is IJssellandschap een eigen houtketenplan gestart onder de naam IJsselhout.

Doel hiervan is het optimaal gebruiken van eigen producten. In 2010 is gestart door hout uit eigen bos(sen) te verwerken tot de meest voorkomende courante houtproducten voor het plegen van onderhoud aan de boerderijen en overige gebouwen op erven van IJssellandschap.
Jaarlijks wordt de hoeveelheid benodigd hout bepaald vanuit de meerjaren onderhoudsplanning voor de gebouwen en de hierbuiten geplande projecten. IJsselhout wordt derhalve alleen gebruikt voor onderhoud aan eigen panden en is niet bedoeld voor derden.

Het proces begint bij het blessen van de bomen. Uit de werkblokken van waaruit bomen verkocht worden door IJssellandschap, dit middels een aanbesteding aan derden, wordt door de “voorman” van de groenploeg en “voorman” van de gebouwen een blesronde gemaakt. Op basis van het voor de planning benodigde hout worden bomen geselecteerd en geblest. Veelal door onze eigen mensen worden deze bomen (op lengte) gezaagd en getransporteerd naar de werkplaats van IJssellandschap. De ingehuurde mobiele zaaginstallatie zorgt daar voor de benodigde gezaagde houtvoorraad. Al het hout wordt op deze werkplaats goed opgetast opgeslagen om te kunnen drogen aan de wind, dan klaar om toegepast te kunnen worden voor het onderhoud.

Op termijn zal er ook met gewaterd hout gewerkt kunnen gaan worden. Dit om in meerdere onderhoudsbehoeften te kunnen voorzien. Hiervoor is IJssellandschap nu in gesprek met enkele instanties om samen een geschikte waterplek te bepalen.
De meest gebruikte houtsoorten binnen het houtketenplan zijn eiken, douglas en larix.

Het zaagafval wordt sinds 2016 tevens gebruikt om te versnipperen tot (grove) snippers voor onze houtchipkachel die eind 2015 is geplaatst en die de gebouwen op het erf voorzien van verwarming en warm water. Een verdere optimalisering van het gebruik van eigen producten in een houtketenplan die als “zelfvoorzienend” kan worden bestempeld. Eerder al werden zonnepanelen geplaatst op het dak van de loods.

Nieuwsbrief