Start jubileumjaar op do. 22 december 2016

 

Op donderdag 22 december 2016 werd in de Athenaeumbibliotheek in Deventer een contract uit 1267 gepresenteerd dat de oprichting van IJssellandschap en Zorggroep Solis  aantoont.  Het vormt de start van een feestelijk jubileumjaar. In 2017 wordt het verhaal van IJssellandschap vastgelegd en aan het archief toegevoegd. Ga in de tussentijd mee op ontdekkingsreis langs 6 landgoederen en schrijf je eigen verhalen. (KLIK HIER VOOR FILMVERSLAG START)

De oorsprong van IJssellandschap ligt in de geschiedenis van de gasthuizen in Deventer. Ouderen schonken hun land aan een gasthuis in ruil voor zorg voor de rest voor hun leven. Het oudste contract is uit 1267. Dit wordt gezien als de oprichtingsdatum van IJssellandschap en haar voorganger de Verenigde Gestichten.

Peter Smoorenburg, bestuurder van Zorggroep Solis: “Dit prachtige contract wordt op 22 december getoond. Het staat symbool voor de hechte band tussen onze organisaties en voor de zorg en het respect waarmee Solis omgaat met de medemens en IJssellandschap met het landschap, twee belangrijke pijlers binnen de Deventer gemeenschap”.

Het verhaal van IJssellandschap
Acht ambassadeurs die IJssellandschap van toen en nu vertegenwoordigen, krijgen de opdracht om in 2017 het verhaal van IJssellandschap te documenteren. Hoe? Dat bepalen zij zelf. Hun document wordt op 22 december 2017 op een bijzondere wijze toegevoegd aan het Stadsarchief. Zo weet men over 750 jaar, wanneer IJssellandschap het 1500-jarig bestaan viert, hoe het er in 2017 voor stond.

Verhalenwagen
In 2017 trekt de Verhalenwagen langs zes landgoederen. Op elke halteplaats kun je het verhaal van IJssellandschap ontdekken en er jouw eigen verhaal aan toevoegen. Landgoed Veldhuizen bijt in januari en februari het spits af. Ga mee op ontdekkingsreis en volg het programma op website en social media.

Groene ketting rond de stad
Jaap Starkenburg, directeur IJssellandschap: “Wij beheren,  ontwikkelen en beschermen 4000 hectare natuur- en cultuurgrond rond Deventer. Dit doen wij met hart voor het verleden, oor voor het heden en oog voor de toekomst. Zodat inwoners van stad en land er nu, maar ook over 750 jaar, heerlijk kunnen wonen, werken en recreëren. Ik nodig iedereen uit om IJssellandschap te ontdekken en mee te werken en schrijven aan ons verhaal.”

Ga mee op ontdekkingsreis en volg ons en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Op vrijdagavond 22 december 2017 sluiten we groots af samen met onze partner, Zorggroep Solis. Ook het bestaan van deze organisatie stamt namelijk vanuit 1267!

…..tot gauw.

 

 

 

Nieuwsbrief