24-25 september Bunkerdagen IJssellinie Haere

Op zaterdag 24 en zondag 25 september kunnen bezoekers alle bunkers, gevechtsopstellingen en het inlaatwerk van de linie bezoeken op en rondom Landgoed De Haere. Bij Olst zijn nog veel overblijfselen van de linie te zien. De Bunkerdagen zijn van 9 tot 5 uur, de kassa gaat om 4 uur dicht. De entreeprijs bedraagt 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen van 4 tot 12 jaar, pinnen is gewenst. Parkeren is mogelijk in een weiland achter kasteel de Haere.

De IJssellinie was in de Koude Oorlog een verdedigingslinie tegen het Rode Leger van de Sovjet-Unie. Hun opmars moest tussen Nijmegen en Kampen worden gestopt door een strook land van 5 tot 10 kilometer breed langs de IJssel 50 centimeter onder water te zetten. Met de aanleg werd in 1951 begonnen, eind 1953 was de linie klaar voor gebruik. In 1964 werd besloten de IJssellinie op te heffen.

Voor de bezoekers van de bunkerdagen is een route uitgezet langs de verschillende objecten van de IJssellinie.
Daar staan gidsen om uitleg te geven over de IJssellinie en het betreffende object. De route langs de verschillende militaire objecten is ongeveer 5,5 kilometer. Helaas kan men niet als gepland op zaterdag de IJssel oversteken naar de westkant (Welsum). De waterstand is te laag. De verwachting is dat tot 24 september onvoldoende regen valt om de IJssel op een goed waterpeil te krijgen om de oversteek te mogen en kunnen maken.

Klik HIER voor de volledige informatie via de website van de IJssellinie

Nieuwsbrief