24 juli Grootse editie Festival Klaterklanken op de Haere in Olst

Tweede editie festival Klaterklanken op Landgoed de Haere in Olst aanzienlijk groter dan vorig jaar
Muziekkaravaan presenteert de klassieke toptalenten van Nederland

Openluchtfestival Klaterklanken is niet meer weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Zondag 24 juli 2022 strijkt het reizende klassieke muziekfestival voor de tweede keer neer op Landgoed de Haere in Olst. Na de succesvolle editie van vorig jaar is het programma voor deze zomer aanzienlijk uitgebreid. “De natuur geeft ruimte om te spelen én ruimte om te luisteren”, zegt artistiek leider Idske Bakker. “Er zijn geen podia, er is geen afstand. De concerten zijn kort, kleinschalig, zeer divers en vinden plaats op prachtige plekjes. We hebben een mooi programma voor volwassenen en ook voorstellingen voor jonge kinderen.”

De concertwandelingen vormen het kloppend hart van Klaterklanken. Tussen de veldbloemen in het gras of onder de takken van een oude eik krijgt het publiek in vijf korte concerten van tien minuten een breed scala aan muziekstijlen voorgeschoteld. Het ADAM Quartet speelt delen uit strijkkwartetten van onder meer Haydn en Puccini en klarinettist Jelmer de Moed en sopraan Elisabeth Hetherington laten zich in hun gechoreografeerde performance inspireren door de kleuren en geluiden van het bos. Jazzzangeres Anna Serierse en contrabassist Cas Jiskoot brengen bewerkingen van jazz-standards waarin de natuur wordt bezongen. De luidruchtige mannen van Slagwerk Den Haag maken dankbaar gebruik van de op de landgoederen aanwezige natuurlijke materialen en de vijf jonge en energieke Spaanse rietblazers van het Dianto Reed Quintet spelen een Spaans-georiënteerd programma. De concertwandelingen gaan groepsgewijs en er loopt een gids mee. Tijdens de familiewandelingen, een ingekorte variant op de concertwandelingen, gaat er een acteur mee als gids. Deze wandelingen zijn bij uitstek geschikt voor kinderen.

De Wraak van Lorre
Voor kinderen vanaf vijf jaar spelen het Epos Ensemble en verteller Benjamin Murck
De Wraak van Lorre, een knotsgekke voorstelling, naar het bekende boek van Tosca Menten, over een papagaai die een geweldige operazanger blijkt te zijn. Voor de allerjongste kids brengen danseres Maaike van de Westeringh en accordeonist Jonathan De Neck de speelse, poëtische en beeldende voorstelling Zucht.

Miniatuurtjes
Het MAAT Saxophone Quartet (winnaar Dutch Classical Talent Award 2022) geeft een spetterend concert vol Portugese melancholie, samen met de Syrische en in Nederland studerende klarinettist en duduk-speler Ghaeth Almaghoot. In het nieuwe randprogramma speelt Greener Grass een speciaal voor Klaterklanken gemaakte voorstelling waarin de drie zangeressen flirten met folk, jazz en indiepop. Zeer verrassend zijn de Miniatuurtjes, speciaal voor Klaterklanken gecreëerd door conservatoriumstudenten. Wat hoor ik daar in het struikgewas? Wat klinkt daar achter die bomen? Ze kunnen overal opduiken om korte pop-up concertjes te geven.

Finale
Traditiegetrouw sluiten musici en publiek samen het festival af met de Klaterklanken Symfonie, die voor deze editie is geschreven door componist Oene van Geel. In een korte workshop wordt het publiek voorafgaand klaargestoomd. Slagwerk Den Haag trapt af, de overige ensembles en het publiek haken aan en het stuk mondt uit in een overweldigende, inderdaad, Klaterklanken Symfonie.

Het randprogramma is, op vertoon van een festivalbandje van een van de betaalde onderdelen, gratis toegankelijk. Kijk voor de volledige programmering op de website.

Festival Klaterklanken
Zondag 24 juli 2022
Landgoed de Haere, Olst
Tickets & Info: www.klaterklanken.nl

Nieuwsbrief