Jongerenbegeleiders

Jongeren begeleiders natuurwerk gezocht !

Onderhoud van het landschap is een arbeidsintensieve taak. Zeker voor een organisatie als IJssellandschap met haar vele natuurgebieden, bossen en parken. Daarom zoeken wij steeds vaker de samenwerking met anderen. Vele handen maken licht werk.

In september 2015 zijn wij gestart met een samenwerking met het Carmel College Salland uit Raalte. Scholieren van het Carmel College krijgen les in het praktische thema “Tuin en Landschap”. Hoewel op school veel geleerd kan worden is het belangrijk dat de scholieren ook kennis maken met de echte praktijk. Dat deel wordt samen met IJssellandschap ingevuld. Wij bieden de leeromgeving en de scholieren helpen ons met het werk.
De scholieren werken bij voorkeur in kleine groepjes. Op deze wijze leren ze het meest en is het voor de werkbegeleider goed mogelijk om de scholieren, die in leeftijd variëren van 14 tot 16 jaar, goed te begeleiden. Voor veel van hen is het de eerste kennismaking met het echte werk in het landschap.

Voor dit project zoeken we vrijwilligers die de rol van begeleider op zich willen nemen. Het werk bestaat uit het geven van uitleg over het werk en de te gebruiken gereedschappen, toezicht op het veilig werken en het geven van uitleg over de natuur ter plekke.

De werkzaamheden vinden plaats in de bosrijke omgeving van Okkenbroek waar IJssellandschap bezig is een oude eendenkooi (vijver en ringsloten met een aantal eilanden en bruggen) weer in oude luister te herstellen. Dit betekent veel snoeiwerk, kapwerk, het onderhouden van paden en het plaatsen van recreatieve voorzieningen.

We zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om op maandagochtend (09.00 – 11.15 uur) een klein groepje scholieren te begeleiden tijdens de praktijklessen.