De klimaat- en biodiversiteitscrisis én de energiecrisis hebben extra urgentie gezet op de verduurzaming van onze gebouwen. Hiermee verlagen we onze CO2 footprint met minder negatieve effecten op klimaat en leefomgeving als gevolg. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze veelal monumentale gebouwen ook op de lange termijn aangenaam zijn om in te ondernemen en wonen. Hiermee kunnen we ons historisch en landschappelijk erfgoed behouden, passend bij onze doelstelling.
Het is een kostbare en complexe opgave om de historische panden op onze 80 locaties te verduurzamen. Ieder pand is uniek, qua bouwstijl, ouderdom en gebruik. Het gaat daarom in alle gevallen om maatwerk.
Programmatische aanpak
Om de grote, complexe opgave van de verduurzaming van de panden hanteerbaar te maken stellen we een programmatische aanpak op. Deze aanpak gaat uit van een strategische keuze voor verkoop van enkele panden (op erfpacht) om zo budget vrij te maken én van een duidelijke prioritering, waarbij we keuzes maken in urgentie.
De aanpak is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
- In 8 jaar tijd willen we de opgave realiseren;
- We maken een selectie op onze 80 adressen. Ca. 35 woningen hebben we nu op de verduurzamingslijst geplaatst.
- We gaan uit van een realistische en passende huur-/pachtverhoging (en/of eigen bijdrage) die redelijk in balans is met de te verwachten lagere energierekening;
- verkoop van enkele panden om middelen vrij te maken voor deze opgave.
Tussentijds aanbod
Om er voor te zorgen dat huurders en pachters in de tussentijd wel maatregelen kunnen nemen is er een budget beschikbaar gesteld voor kleine besparingsmaatregelen. Huurders en pachters van een geselecteerd groot aantal van onze panden kunnen tot maximaal 750 euro declareren bij IJssellandschap voor aanschaf van materialen voor de volgende maatregelen:
- Radiatorfolie;
- Radiatorventilator;
- Isolatie leidingen;
- Tochtwering (tochtstrippen, brievenbusborstel, etc.);
- Waterbesparende douchekop.
Aanstelling projectleider verduurzaming gebouwen
Ondertussen is er een projectleider verduurzaming gebouwen aangesteld, Dick Wichers. We hebben een programma van aanpak opgesteld. Deze heeft de duur van ongeveer 8 jaar (voor 35 panden), hoogstwaarschijnlijk langer. Het programma van aanpak loopt. De eerste onderzoeken naar de mogelijkheden zijn afgerond en er is gestart met de eerste panden voor het toepassen van duurzame maatregelen zoals vloer- en/of dakisolatie, dubbele beglazing, etc. We willen hierbij uiteraard zoveel mogelijk de reguliere meerjaren onderhoudsplanning van onze gebouwen combineren met de mogelijke verduurzamingsmaatregelen.
Zie het artikel in De Stentor: HIER
2024