Via de nieuwe bezoekerstrap naar de bovenste verdieping in de Bökkers Mölle en daar genieten van het uitzicht op Olst en de IJssel, dat kan ! Tijdens de klim kun je de molen én de molenaar Bastiaan Bökkers aan het werk zien. De molen is door IJssellandschap ook van buiten geheel gerestaureerd en staat ze te schitteren als hét icoon van Olst.
4 jaar Bökkers Mölle, Bastiaan Bökkers:
‘nog elke dag blij dat ze weer terug is in de familie’.
Op deze winderige dag in april draait de molen met flinke vaart rond.
Symbolisch voor de snelheid waarmee de afgelopen 4 jaar voorbij zijn gegaan.
Bastiaan: “De tijd vliegt echt. Er is veel gebeurd. Met de aanpassingen die we in de tussentijd hebben gedaan draait de molen technisch als een zonnetje, de bakkerij en horeca lopen ook goed”.
Wat is anders gegaan dan je vier jaar geleden bedacht had?
Ik ben ook opgeleid als bakker, maar het allerliefst ben ik molenaar. Al 6
generaties stroomt het molenaarsbloed door de aderen van onze familie. Van
vader op zoon. Vier jaar geleden ben ik als Bökkerstelg weer op de Bökkers
Mölle gekomen, waar mijn opa en vader ook molenaar geweest zijn. Het idee bij de start was nu: vooral inzetten op de externe verkoop van meel en de bakkerij op de tweede plaats. Door corona, prive-omstandigheden (Bastiaan en zijn vrouw Marina die de bakkerij runde, zijn in de tussentijd uit
elkaar gegaan), de oorlog in de Oekraïne met hoge gas- en graanprijzen en
bakkerijen die het moeilijk hebben gekregen als gevolg, is dat anders gelopen.
Maar zo gaat dat nou eenmaal, dat is niet erg. Ik ben nog elke dag blij dat de
molen weer terug is in de familie. Als er wind is draai ik de molen en maal het
graan, mensen genieten van de ambachtelijke sfeer en het brood
& banket dat we met het eigen meel bakken”.
Waar geniet je zelf van?
Van de molen uiteraard. We hebben zelf aanpassingen gedaan aan het
interieur; bewegende delen opnieuw afgesteld, vervangen, laten
maken of zelf gemaakt. Met IJssellandschap is de restauratie aan de buitenkant voorbereid en recent afgerond. Alles is geschilderd, er is een nieuwe staart op de
molen gekomen (artikel: GROOT ONDERHOUD). De wieken zijn opgeknapt en er zitten nieuwe zeilen op. Wit en bruin, zoals mijn opa dat ook had. Ze staat er echt weer prachtig bij. En haal plezier uit het werk, mijn bijdrage aan het verkorten van de voedselketen. Ik vind het lokale aspect heel belangrijk. Het graan dat we gebruiken komt uit de polder, als het praktisch zou kunnen haalde ik het van
nog dichterbij. Het gemalen meel wordt ter plekke gebruikt. Ik werk samen met
ondernemers in de omgeving, ondersteun ook graag andere lokale
initiatieven en kijk naar wat er mogelijk is om de voedselstromen zo kort
mogelijk te krijgen.
Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
Met de molen, de bakkerij en horeca, en dus ook personeelszaken zitten er
vaak te weinig uren in de dag. Ik heb nu sinds kort 1 dag in de week een
molenaar erbij. Helaas heeft onze bakker net verteld dat hij gaat emigreren
naar Frankrijk. Een prachtige stap voor hem natuurlijk, maar ik moet wel vlug op zoek naar
vervanging. Plannen zijn er altijd volop, maar met al die dagelijkse
zaken gaat dat stap voor stap. Een van de plannen was de nieuwe bezoekerstrap in de molen. Deze is dankzij stichting Erfgoed Bökkers Mölle gerealiseerd en wordt tijdens Molendag geopend.
Het eerst volgende dat nu op de planning staat is de vervanging van het
dak van de huidige bakkerij en de woonverdieping. Dit gedeelte direct naast de molen, heb ik 2015 zelf kunnen kopen. Samen met Erfgoedadvies Groen wordt er hiervoor nu een renovatietraject opgestart.
Zie ook: IJSSELLANDSCHAP NIEUWE EIGENAAR OLSTER MOLEN
april 2023