IJssellandschap beheert, bouwt en werkt

De werkplaats is prachtig opgeruimd en gepoetst, de kozijnen geschilderd, het gras geharkt. Kortom klaar voor de Open Dag van St. IJssellandschap.

In dit jubileumjaar is schrijven van een stuk(je) tekst leuk, naast gebruik van, en inzet van, sociale media. Tekst voor in de verhalenwagen die dit jaar van landgoed naar landgoed rijdt.
Op deze 7e oktober mogen ervaren hoeveel ambacht en vakmanschap er is in het boerenbedrijf en bij de medewerkers van IJssellandschap, de gastheren en gastvrouwen voor deze dag.

Andere voeders gezien dan gras en mais. Belangrijk ook voor het dierenwelzijn. Vervelende aardstralen voor dier en mens worden bij de bron gecorrigeerd.
Het Nieuwe Veld nodigde je uit zaadbollen te verspreiden Leuke activiteit? Véél meer was er te doen.

De vak schilders hielpen de kinderen met het schilderen van kabouters. De vak timmermannen hielpen hen bij het maken van vogelhuisjes. Voorbeelden van nestkasten voor steenuilen en zwaluwen. Ken jij het verenkleed van en de jonge en de volwassen vogel? Er viel veel te leren over hun voer; pieren, slakken, torretjes en wat al niet meer.

En wat een machtig machinepark in gebruik bij de groenmedewerkers. In eigen beheer bij de stichting en / of ingeleend bij ketenpartners. Een enorme bulkwagen gevuld met houtachtige biomassa voor het stoken van een warmtecentrale in een hele wijk of bijvoorbeeld een klooster in Groen Salland.

Vakmanschap over het snoeien van hoogstam fruit. Over het laten grazen van schapen in het kader van ecologisch groenbeheer. Grazende Brandrode runderen. Een vleesras; de hamburger was smaakvol. Kunnen blijven genieten van het wild dankzij toezichthouders in bossen en andere natuurterreinen.

De zorg voor het hoog op gaande bomengroen door boseigenaren in goede handen gegeven bij de Bosgroep.

Goed kunnen zien hoe een motorzaagkunstenaar uit hout een prachtig varken “figuur zaagt”.

Ik mocht er ook staan voor de ontmoetingen met nieuwe aanstaande vrijwilligers. Ontmoetingen ook met vrijwilligers uit andere organisaties. Veel talenten ontdekt en visitekaartjes uitgewisseld. Mij laten inspireren door bezoekers voor een tekst als ambassadeur, te schrijven in dit jubileumjaar.

Gender neutrale producten / genderneutraal schrijven, is een nieuw fenomeen in dit jaar,
maar de GASTVROUWEN van IJssellandschap waren fantastisch. En o ja, nu ik aan zorg denk: Niet vergeten het Mantelzorgdiner van Zorggroep Solis en deze Stichting op vrijdag 22 december! Van Margaretha de Munter (1267) nog een gulle lach toen zij op de fiets het erf van IJssellandschap aan de Raalterweg verliet.

IJssellandschap onderneemt, beheert,  bouwt en werkt

8-10-2017
Albert Tiebot
Ambassadeur en vrijwilliger IJssellandschap

Nieuwsbrief