Stagiairs in actie

Ongeduldig en ietwat ongemakkelijk staan Kaleb, Stijn en Bodhy voor de camera. “doe nu maar snel, want Ap*  staat op ons te wachten”. Deze stagiairs, want dat zijn ze,  zijn duidelijk niet geboren om stil te staan, wél om in beweging te zijn in het IJssellandschap. Vier (praktijk) stagiairs waren er deze periode op de werkplaats (Maxime ontbreekt op de foto en bij het interview). 

We vinden het heel belangrijk om mensen werkervaring te laten opdoen en dus stageplekken aan te bieden, zowel praktisch als theoretisch, maar vier stagiairs tegelijk binnen het relatief kleine werkplaatsteam is niet gebruikelijk. Toevallig kwam het wel bijzonder goed uit want door de stormen én het aanplanten van 38.000 loofboompjes waren er dit seizoen extra bergen werk te verzetten. De mannen op de foto zijn 1e en 2e  jaars Bos & Natuurbeheer en Eco & Wildlife in Velp. De stageplek bij IJssellandschap hebben ze via via gevonden.

Afwisseling
Kaleb: ‘Het meeste aanbod aan stageplekken is hovenierswerk. Ik zocht een wat meer afwisselende  stageplek voor deze periode. Ik woon ook in de buurt en kom vaak in het IJssellandschap, nu leer ik gelijk meer over mijn eigen omgeving. Body vult aan: ‘Ik wilde graag meer leren over het beheer van verschillende gebieden. IJssellandschap is divers, met bos, uiterwaarden, natuurgebieden én agrarische landschappen op uiteenlopende locaties. Allemaal met een ander beheer. Ik vind dat interessant. Doordat je erin werkt, zie je er veel van’. Stijn: ‘Deze stageperiode was met name praktisch. We hebben geplant, natuurgebieden uitgerasterd voor de begrazing, flora en fauna checks gedaan. Meer theoretische hebben we verjongingsplannen opgesteld en er waren opdrachten vanuit school. Zo hebben we vuurplaatsen ontworpen voor jullie natuurcampings’.

Actie
Kaleb: ‘er was in ieder geval geen gebrek aan actie. De stormen hebben grote schade aangericht. Er was veel zaag-,  herstel- en opruimwerk’. Ze geven aan alle drie veel van de stage geleerd te hebben: hoe maak je een planning bijvoorbeeld, of hoe doe je een flora en faunacheck en het opdoen van soortenkennis. Body: ‘je ziet nu ook de visie achter wat je doet. Je werkt veel volgens opgestelde meerjarenplanningen. Dat maakt het werk mooi, dat je bij de beheerplannen altijd oog hebt voor de lange termijn’.

Toekomst
De toekomst zien ze rooskleurig in. Ze hebben alle drie eerst een heel andere opleiding gedaan, van retail tot engineering, en zitten nu bij de MBO-opleiding in Velp helemaal op hun plek. Kaleb wil uiteindelijke graag de boswachterij in en Bodhy wil verder in het bosbeheer of een functie die landbouw en natuur combineert:  ‘ik kom zelf van de boerderij en vind dat samenspel boeiend.   Er is nu ook veel vraag naar die specifieke kennis’ . Tips hebben ze ook. Voor IJssellandschap én voor volgende stagiairs:  Stijn: ‘Er is echt heel veel kennis binnen IJssellandschap. Bij de stagebegeleiders Klaas** en Tino***, en bij de vrijwilligers. Je moet daar als stagiair zelf actief achteraan gaan, bevragen op alles wat ze weten. Leer mensen kennen, wees nieuwsgierig’. En een tip voor IJssellandschap: Kaleb:  ‘Vertrouw op je stagiairs en geef ze zoveel mogelijk zelfstandigheid.  Dan gaan ze vanzelf ook meer opzoek naar die kennis die ze nodig hebben’.

Kijk, en zo leer je ook weer van elkaar. Dank voor jullie inzet mannen en heel veel succes in jullie verdere loopbaan!

 

*Ap Zwiers: bosmedewerker IJssellandschap
** Klaas Brand: terreinmedewerker Bos
*** Tino van Beek: terreinmedewerker Natuur

 

Tekst

v.l.n.r.: Kaleb, Bodhy en Stijn (Maxime ontbreekt)
Voorbereiding voor het bomenplanen met sponsoren van www.treesforall.nl

 

Nieuwsbrief