Wilgenoogst op Landgoed ’t Nijendal

Kerst 2024:  Een groep vrijwilligers van IJssellandschap, samen met bosbeheerder Klaas Brand, helpt Janneke Smit met het oogsten van wilgentenen uit haar griend. Dit keer wordt de gele wilg geoogst, een waardevolle grondstof voor het ambacht waar Janneke Smit zich op toelegt: mandenvlechten. Janneke, die een opleiding volgt aan de vlechtschool in Fay Billot (Frankrijk), zet zich in om dit eeuwenoude vak in Nederland te behouden. Met haar eigen handen maakt ze manden, eendenkorven, tuinobjecten en later misschien ook grafmanden.

Doordat het ambacht steeds minder gedaan wordt, wordt het ook steeds moeilijker om aan wilgen te komen die geschikt zijn voor het mandenvlechten. Janneke vroeg IIssellandschap in 2023 of zij nog grienden hadden, omdat dit vroeger langs de IJssel veel voorkwam. Er was een kleine griend die niet meer onderhouden werd en het plan werd gemaakt om het griend nieuw leven in te blazen.

Vrijwilligerswerk in het griend De Dinsdagmorgen Groenploeg van IJssellandschap heeft het griend op Landgoed ’t Nijendal in het voorjaar van 2024 hersteld. Met handzagen en elektrische kettingzaag werd dik hout verwijderd en ruimte gecreëerd voor nieuwe aanplant. In december 2024 vond de eerste oogst plaats: per soort werden de wilgentenen zorgvuldig geknipt, gebundeld en opgeslagen.

Ook afgelopen februari 2025 is er aandacht besteed aan het griend. Het raster langs het veld is vrijgemaakt van braamstruiken, overhangend hout is gezaagd en nieuwe wilgen zijn geplant. Nu is het griend vol en is het wachten op de volgende oogst.

Dankzij de inzet van vrijwilligers groeit niet alleen de natuur, maar blijft ook een prachtig ambacht behouden. Wil je meer zien van Janneke’s werk? Volg haar op Instagram: @janneke.luthien of kijk eens op www.studiovonkje.nl (website in ontwikkeling)


Wat is een griend? Een griend is een stuk land waarop wilgen worden gekweekt voor het oogsten van hun takken. Door regelmatig te snoeien, blijft de wilg jong en buigzaam. De geoogste takken worden gebruikt voor ambachtelijke en ecologische toepassingen, zoals vlechtwerk en oeverbescherming. Op Landgoed ’t Nijendal was nog een oud griendveld, voorheen onderhouden door vrijwilligers van De Groene Knoop. Het is opnieuw leven in geblazen met behulp van onze dinsdaggroep en recent is er geoogst.

Griendveld ’t Nijendal: renovatie, aanplant en oogst. Met dank aan de geweldige inzet van onze vrijwilligers (fotos: Titus Reith, Ria Teunissen en Albert Tiebot).

Nieuwsbrief