25.000 nieuwe bomen de grond in

Dit plantseizoen (nov ’21- max. eind maart ‘22) zijn er 25.000 (vijfenwintigduizend!) bomen op onze landgoederen geplant. Onze buitendienstmedewerkers,  vrijwilligersgroepen en sponsoren,  iedereen heeft  de schop in de grond gestoken, of onze historische plantmachine gehanteerd, om dit grote aantal op tijd de grond in te krijgen. Hulde aan alle betrokkenen en helpers, onder leiding van Klaas Brand, terreinmedewerker bos. Het was nog spannend of het op tijd zou lukken. Vanwege de storm en de grote schade  die hierdoor was aangericht in het IJssellandschap,  werd de planning wel even op scherp gezet. Zelfs onze schilders hebben op het laatst nog mee geplant om alles op tijd de grond in te krijgen.

De nieuwe aanplant bestaat voor het grootste gedeelte uit loofbomen. Onder andere zomereiken, linde, vuilboom en haagbeuk zorgen ervoor dat onze bossen klaar zijn voor de toekomst. Deze loofbomen vervangen grotendeels de fijnsparren die zijn aangetast door de zogenaamde letterzetter. Dit kevertje eet de bast van de bomen op, waardoor de sapstroom van de boom kapot gaat en de boom sterft. Deze kever heeft de afgelopen jaren min of meer vrij spel gekregen omdat de fijnsparren door de toegenomen droogte verzwakt zijn geraakt. Vooral op landgoed de Oostermaet en de Kranenkamp, waar van oudsher veel productiehout zoals fijnspar en douglas staat, zijn veel hectaren teloor gegaan en omgevormd.

De bomen die nu worden aangeplant zijn goed voor de biodiversiteit, bestand tegen drogere perioden  en houden bovendien met hun bladeren het water beter vast dan naaldbomen.  Prachtig dus, noodzakelijk en het levert ook een mooi divers bos op voor de recreant! Maar in alle eerlijkheid is er voor IJssellandschap, als particuliere stichting, ook een uitdaging bijgekomen om de lange termijn inkomsten die normaal gesproken uit deze houtoogstpercelen komen op een andere manier te compenseren, daarbij leverde het aangetaste hout uiteraard niets meer op en is het aanplanten en beheren van de bomen een kostbare zaak.

We zijn dan ook heel blij dat we voor een groot deel van de aanplant van deze loofbomen  een samenwerkingspartner hebben gevonden in Trees for All.* Deze  organisatie werft betrokken sponsoren, zowel particulier als zakelijk, om de biodiversiteit te herstellen door bomen aan te planten in binnen- en buitenland. Helemaal mooi  was dat we dit jaar de sponsoren ook daadwerkelijk konden ontvangen in het veld, door gezamenlijke plantmomenten, zowel op de Kranenkamp als op de Oostermaet. Hele leuke ontmoetingen (zie ook het filmpje hieronder). Op naar een mooie toekomst dus, waar onze klimaatrobuuste bossen voor de lange termijn plaats bieden aan mens, dier en plant.

*Trees for All  heeft als missie om wereldwijd bestaande bossen te herstellen en nieuwe bossen te planten. De duurzame bosprojecten dragen niet alleen bij aan een beter klimaat, maar zorgen ook voor meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. Dankzij de donaties van bedrijven en particulieren heeft de stichting al miljoenen bomen geplant in binnen- en buitenland. Ook een boom doneren? Ga naar www.treesforall.nl
Trees for all

 

Nieuwsbrief