25.000 bomen van Het Groenbedrijf voor toekomstbestendig bos

Wintereik, lariks, zoete kers en hazelaar. Een aantal klimaatbestendige soorten uit de lijst van de 25.000 bomen die dit plantseizoen in het gebied van stichting IJssellandschap worden geplant. Deze positieve bijdrage aan de omgeving van Deventer komt voort uit de ingezette vergroening van Het Groenbedrijf dat in 2030 volledig CO2 neutraal wil werken.  

Directeur Judith Snepvangers van Stichting IJssellandschap, directeur Remco Westra van Het Groenbedrijf en wethouder Marcel Elferink plantten vrijdag 27 januari samen een aantal van deze 25.000 bomen op Landgoed De Oostermaet in Lettele.

Klimaatneutraal
Het Groenbedrijf onderhoudt in opdracht van de gemeente Deventer het openbaar groen en voert onderhoudswerkzaamheden uit voor bedrijven en instellingen.  Bij het uitvoeren van deze werkzaamheden wordt CO2 uitgestoten. Het Groenbedrijf wil naar klimaatneutraal werken. Dat doen ze al door het gebruik van groen gevoed elektrisch gereedschap en auto’s. De aanplant van klimaatbestendige bomen in de bossen van IJssellandschap draagt bij aan dat doel. Hiervoor is een budget van 45.000 euro beschikbaar voor aanplant en beheer.

Samenwerking
Het Groenbedrijf, IJssellandschap én de gemeente Deventer werken bij deze vergroening samen. Wethouder Marcel Elferink (Leefomgeving): ‘Met de aanplant van deze 25.000 bomen compenseren we de uitstoot van CO2. Daarnaast leveren al die bomen natuurlijk ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Mooi dat we deze stap samen kunnen maken. ‘

Er is een beplantingsplan opgesteld. Dit plan past bij het bosbeheerplan van IJssellandschap. Het plan geeft ook uitvoering aan het ‘100.000 plus bomenplan’ en de doelstelling van de gemeente Deventer om in 2050 klimaatadaptief te zijn.

Bos voor de toekomst
De aanplant van 25.000 bomen bestaat uit meer dan tien boom- en struiksoorten. Hiermee wordt de variëteit in de bossen vergroot. Door de hogere temperaturen en de langere periodes van droogte hebben delen van de huidige bossen het zwaar te verduren. Met name in bosgebieden waar fijnspar staat, vindt door de klimaatverandering veel sterfte plaats. In het toekomstbestendige bos worden de afgestorven bomen deels vervangen door nieuwe aanplant. De soorten waarvoor gekozen is, zijn naar verwachting beter bestand tegen toegenomen hitte en droogte, leggen de CO2 goed vast én dragen door hun blad- of naaldverlies bij aan de kwaliteitsverbetering van de ondergrond.

IJssellandschap plant de bomen en struiken in eigen beheer aan op de landgoederen De Oostermaet in Lettele/Okkenbroek en de Kranenkamp in Diepenveen.

Mede door deze bijdrage van Het Groenbedrijf kunnen in de toekomst mens, plant én dier blijven genieten van een bosrijk IJssellandschap binnen de gemeente Deventer.  @fotos: Ronald Hissink

 

Nieuwsbrief