Als het gras twee kontjes hoog is….

…zit er meer in dan je denkt! Jonge haasjes, wilde eenden-eieren,  kievit- en scholeksternesten, muizenestjes,…. De drone van IVN Hellendoorn-Nijverdal kan het dankzij warmte-metingen allemaal opsporen.  Heel vroeg in de ochtend,  de kou zat nog in de lucht én in het veld, zijn we met de B(r)oertjes Klunder en de IVN werkgroep Opsporen & Redden op pad gegaan in het gebied van Bolwerksweide – Mars aan de overkant van de IJssel bij Deventer.

Met de B(r)oertjes Klunder, omliggende boeren en de faunabeheerders werken we hier samen om de boerenlandvogelstand te verbeteren. Zo zijn er in het veld onder andere twee natte gebiedjes aangelegd, zogeheten plas-drasgebieden, waar de vogels in de natte bodem goed hun eten kunnen vinden.

Prachtig dat de IVN werkgroep een drone heeft voor dit doel en dat ze wel een uitstapje naar Deventer wilden maken! De drone vliegt op 35 meter hoogte om de dieren niet te verstoren. Het is goed om te weten en meten wat de effecten zijn van de inspanningen om de vogelstand te verbeteren. Bovendien zijn alle gevonden nesten ook gelijk gemarkeerd zodat de boer er ruim omheen kan maaien.

Eind mei willen we graag nog een keer vliegen om te kijken of de eieren uit zijn gekomen. Dat blijft spannend, want ondanks de goede verstopplek in het hoge gras, liggen er wel wat gevaren op de loer. Honden dus ook altijd aan de lijn want wij zien het niet altijd op het oog, maar er is meer verborgen in het gras dan je denkt!

Zie ook: Actieplan Boerenlandvogels De Mars – IJssellandschap

NB. helaas haalt de tijd ons in. In sommige gebieden is helaas momenteel (20 mei 2024) spraken van komend hoogwater in delen van de uiterwaarden bij Deventer. Zie hiervoor het bericht: Hoogwater IJsseluiterwaarden – IJssellandschap )

mei 2024 

Nieuwsbrief