Appels en peren

Zonnige dinsdag- en zaterdagochtenden zijn besteed door onze vrijwilligers om te plukken. Laaghangend fruit of juist ladder op en ladder af…elstar, jonagold, stoof- en handperen. Met het toevoegen van de gronden bij Erve Steenbruggen in Olst aan het areaal van IJssellandschap is er ook een boomgaard bij gekomen. En ja, in een boomgaard staan fruitbomen en aan die fruitbomen…..

Vorig jaar was het eerste jaar dat we ons verdiepten in de fruitteelt. Geen sinecure. De peren bleken te laat geplukt en bovendien te dicht op elkaar gepakt, waardoor het al gauw pulp werd, en de appels gingen 3 x vaker door de handen dan eigenlijk nodig was. Gelukkig konden we gebruik maken van de kennis van specialisten zoals boer Mindert van Overkempe en leert men al doende. Maar het blijft natuurlijk een bijzondere tak van sport die we er maar even ‘bij doen’. Natuurlijk maken dit soort toevallige bijkomstigheden bij IJssellandschap het werk ook afwisselend en zijn onze vrijwilligers een grote hulp. We hadden er deze keer zelfs een heel jonge enthousiaste vrijwilliger bij, Bjarne, zoon van een van onze medewerkers. Jong geleerd, oud gedaan! 

Dit jaar zijn de hand- en stoofperen wél op tijd geplukt en naar de voedselbank Deventer gegaan, net als een gedeelte van de appels. Daarnaast is het merendeel van de appels tot sap geperst, waarvan een groot aantal pakken ook aan de voedselbank wordt gedoneerd, en brouwt IEsselcider op klooster Nieuw Sion weer een lekker IJssellandschap appel-cidertje. Volgend jaar wordt de boomgaard gerenoveerd, zo’n hoogstamboomgaard behoeft natuurlijk onderhoud. En dan maar weer afwachten wat het nieuwe fruitseizoen ons brengt.

sept-2020

Nieuwsbrief