Beheer: Werk in uitvoering

Als een goed huismeester zorg dragen voor de omgeving ten behoeve van flora, fauna én de mens dat is wat IJssellandschap beoogt. Ruim 80% van het werk binnen onze stichting heeft te maken met dagelijks beheer. Beheer als in regulier onderhoud van bossen, natuur, parken, lanen én van onze veelal monumentale panden. Er is dus altijd wat te doen. Tegenwoordig hebben we daarbij ook te maken met klimaatveranderingen. Hierdoor spelen ook nieuwe factoren een rol, zoals droogteschade en de recent ingezette aanval door de letterzetterkever. De komende tijd gaan we dan ook aan de slag met een aanzienlijk aantal werkzaamheden op onze landgoederen:

Kranenkamp
Een deel van de oprijlaan is in 2008 vervangen in het kader van Toegewijd Landschap. Deze bomen hebben zich ondertussen al goed geworteld en zijn flink gegroeid. Dit najaar starten we het tweede deel van deze laan op. De oudere eiken die hier staan zijn aan vervanging toe en worden daarom geveld door een aannemer. Direct daarna vindt er herplant plaats. 3 jaar geleden is de laan haaks hierop ook vervangen. Je kunt hier al goed de nieuwe contouren en de belofte voor de lange termijn terugzien.

De Haere
Op de Haere hebben vooral de oude beuken last van droogteschade. Dit valt op wanneer de beuk nog blad heeft. Als je omhoog kijkt zie dikke kale takken treurig bovenuit steken. Helaas moeten deze bomen geveld omdat ze door vallende takken in dit parkbos een gevaar opleveren voor de bezoekers. Ook hier worden de beuken grotendeels vervangen door nieuwe bomen. Afgelopen tijd zijn er sowieso flink wat bomen aangeplant op de Haere. Met name de Lindeboom omdat deze goed is voor de afwisseling, veel wilde bijen aantrekt en dus de biodiversiteit op het landgoed vergroot.

Laanbomen
Smetsrande/De Hunne en Laan bij Sion/Kranenkamp/Keizersrande
Bij diverse lanen op landgoederen gaan we inboeten. Inboeten is het aanplanten van jonge laanbomen waar oudere bomen zijn weggevallen. Het gaat om ca. 50 stuks nieuwe aanplant. Het plantseizoen is van half november tot april. De bomen hebben dan geen bladeren en zijn als het ware in rust waardoor ze rustig de tijd hebben om te wortelen. In het voorjaar kunnen ze dan verder groeien en blad ontwikkelen.

Als er vragen zijn neem gerust contact met ons op via 0570 -63 59 55

 

Nieuwsbrief