Beleef het unieke verhaal van de IJssellinie

Om een mogelijke Russische opmars tijdens de Koude Oorlog te vertragen werd een waterlinie van Nijmegen tot aan het IJsselmeer gemaakt. Tussen 1951 en 1954 is de waterlinie ‘de IJssellinie’ gebouwd. Bij Olst zijn hiervan nog vele overblijfselen zichtbaar en te bezoeken. Met de IJssellinie is het mogelijk om een groot stuk land onder water te zetten. De aanleg van de stuwen, sluizen en bunkers is tot eind 1990 een groot geheim gebleven.

“De IJssellinie vormt een van de cultuurhistorische lagen op ons eeuwenoude landgoed De Haere. Wij zijn blij dat in het project nog meer verhalen zijn uitgewerkt voor een breder publiek, om deze unieke laag extra aandacht te geven.”, vertelt Judith Snepvangers van het IJssellandschap.

Activiteiten voor jong en oud

“Samen hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan activiteiten voor jong en oud. Zoals een fietsroute, app, audiofragmenten die via QR-codes worden afgespeeld maar ook een kinderroute over het landgoed met raadsels op zoek naar een geheim.”, vertelt Henk Blaauw van de IJssellinie. “De IJssellinie kent zoveel geheimen! Een echte aanrader om deze zomer eens een kijkje te nemen.”, sluit wethouder Hans Olthof af.

De nieuwe ‘Beleef de IJssellinie’-producten zijn tot stand gekomen, mede dankzij een bijdrage van de provincie Overijssel.

Onderstaand de link naar de fietsroute en de App met informatie over de IJssellinie en de omgeving. De app is als pdf te uploaden op de telefoon. Het is dus niet nodig om een app te installeren. De kinderroute volgt binennkort (medio augustus). Ook de LAACC bunker is gerestaureerd dankzij de inzet van bovenstaande partijen en de bijdrage van de provincie Overijssel. Zie voor openingstijden en de opendagen van de IJssellinie www.ijssellinie.nl

 

Nieuwsbrief