Boombeheer landgoederen

Vanuit ons kantoorraam op Landgoed De Haere in Olst, zien we hoog in een boom een man met een stokzaag. Hij staat aan het einde van een dikke telescooparm, gezekerd in een blauw bakje. Beneden kletteren dikke takken op de grond, sommige spatten uiteen op de stammen die er al liggen. Wandelaars kijken nieuwsgierig toe. Wat gebeurt hier?

Nou dit. Met pijn in ons hart moeten we enkele bomen vellen en andere bomen onderhouden door slechte takken te verwijderen. De oorzaak? Een combinatie van droogte, ouderdom en mogelijk een veranderende bodemsamenstelling. Soms weten we niet precies waarom een boom vroegtijdig aftakelt, maar zien we duidelijk dat hij niet meer in goede conditie is. Als oplettende wandelaar kun je het zelf ook waarnemen: kale, dode takken in de top, bast dat loslaat of zwammen onderaan de stam.

 

Veiligheid voorop
Bomen hebben, net als mensen, niet het eeuwige leven. Maar sommige sterven sneller dan gehoopt. Afgelopen zomer en herfst vielen er spontaan dikke takken naar beneden – zelfs zonder wind. In de winter trouwens ook. De takken zijn dan zo droog geworden dat ze afbreken. We kunnen niet bij elke boom tot in detail inschatten hoe gezond hij is, maar we willen zo goed mogelijk voorkomen dat een zware tak afbreekt terwijl er iemand onder loopt. Onderhoud is dus noodzakelijk. En soms is er geen andere optie dan vellen. Overigens is hetzelfde aan de hand op landgoed Nieuw Rande, bij Diepenveen.

Een nieuwe generatie bomen
En dan die prachtige sequoia op het gras… jarenlang groeide hij fier omhoog. En nu, geveld. Vorig jaar gaf hij nog een indrukwekkende bloei en produceerde een overvloed aan dennenappels – een laatste poging om voor nageslacht te zorgen. Prachtig hoe de natuur dan werkt. Gelukkig planten we een nieuwe, heel aardig, met hulp van een gulle vrijwilliger. De dennenappels en schors gaan dienst doen in insectehotels en het hout wordt gebruikt voor nieuwe picknickbankjes op de Haere. Ook andere bomen in het park krijgen opvolgers, soms op dezelfde plek, soms op een gunstigere locatie. Waar nodig kiezen we boomsoorten die beter bestand zijn tegen het veranderende klimaat, zodat het landgoed ook in de toekomst groen en vitaal blijft.

Rust in de natuur
Het lijkt nu misschien alsof er overal houtoogst en onderhoud plaatsvindt. Dat komt doordat we in een relatief korte periode mogen werken in het bos, en dat het daardoor nu op meerdere plekken tegelijk is . Maar half maart start het broedseizoen en dan laten we de natuur weer met rust. Alles kan weer groeien en bloeien, en het bos blijft een plek om van te genieten.

Wil je meer weten over ons  boswerkzaamheden? Zie bijvoorbeeld de huidige  werkzaamheden op Landgoed De Oostermaet.

Nieuwsbrief