Buffels én boer settelen zich op Keizersrande

Het nieuwe jaar was net begonnen toen Emma Vlaanderen en Olivier Schutzelaars hun bedrijf Boer ’n Buffel verplaatsten van Amstelveen naar Diepenveen. Samen met hun 40 buffels hebben zij zich per 1 januari gevestigd op de Natuurderij, waar ze op biologische dynamische wijze gaan boeren. Zij volgen hiermee Annette Harberink op die als pionier Keizersrande door ontwikkelt heeft tot wat het nu is: een unieke plek in de uiterwaarden, waar natuur, landbouw, ecologie, economie en recreatie verenigd worden.

“Het was wel aanpoten, of buffelen om in het jargon te blijven, vertelt Emma. Zo’n bedrijfsverhuizing is natuurlijk wel een pittige klus. Gelukkig hebben we lieve familie en vrienden die komen helpen. De afstand speelt ook een rol, Amstelveen – Diepenveen is ongeveer 120 km,  je rijdt niet even terug als je wat vergeten bent. Het transport van de dieren verliep vlekkeloos, dat was heel fijn.  Deze waterbuffels zijn relaxte dieren, ze zijn hier nog maar een paar uur en zijn nu al helemaal ontspannen. Ze staan rustig met elkaar, ze drinken en eten. Dat is een goed teken. Je wilt geen paniek veroorzaken dus laten we ze voorzichtig wennen aan de ruimte met de nieuwe snufjes. Zo hebben we nu een automatische bodemschoner, die de mest van de vloer afschraapt,  en wordt het strobed van boven machinaal aangevuld. Dat was in Amstelveen anders. Maar ook hier reageren ze heel rustig op”.

Emma vervolgt: “De eerste indruk is heel goed. Ook wat betreft de locatie hier in het Oosten van het land. We kunnen niet wachten om verder kennis te maken met de omgeving en om de buffels te introduceren bij een breder publiek. Maar we gaan eerst wel samen met de dieren en onze dochter even ‘landen’ en de plek eigen maken. De buffels staan overigens nu ook nog binnen, dus je komt ze nog niet tegen in het veld. Zodra we een datum hebben voor een open dag en wanneer we starten met de vleesverkoop en de recreatiewoning, dan vermelden we dat via (social)media en op onze site”.

Wil je meer lezen over:

De keuze van IJssellandschap voor dit jonge ondernemende stel met hun bedrijf Boer ’n Buffel en hun toekomstplannen: https://ijssellandschap.nl/ons-nieuws/buffels-in-uiterwaarden-keizersrande/

Het vertrek van boerin Annette Harberink: https://ijssellandschap.nl/ons-nieuws/pionier-harberink-vertrekt-van-natuurderij-keizersrande/

Boer ’n Buffel kun je ook volgen op social media en natuurlijk via de website:
www.boernbuffel.nl

Fotocredits: @agrarischfotograaf.nl / IJssellandschap / Boer ’n Buffel

 

Nieuwsbrief