Buffels naar buiten!

Zaterdag 1 april gingen de waterbuffels van www.boernbuffel.nl voor het eerst naar buiten, de IJsseluiterwaarden in. Een spannend moment! Er was even wat aarzeling bij de buffels, was het echt of was het een 1 april grap? Ze moesten ook even wennen aan de nieuwe weidse omgeving. Bovendien is de stal bij Keizersrande zo ruim, beschut en comfortabel dat ze, ook al zijn het waterbuffels, de regen wellicht helemaal niet in wilden. Een volgende poging slaagde wel en ook de tweede groep nieuwe waterbuffels die recent uit een gebied bij de Biesbosch en uit Duitsland zijn verhuisd,  dartelde al gauw rond.  De buffels worden ingezet als natuurbeheerders en houden de vegetatie kort zodat een goede doorstroming van de IJssel bij hoog water gegarandeerd is. Ze houden van structuurrijk voer en stoten minder stikstof en fosfaat dan reguliere koeien. Ideaal voor deze locatie.

foto’s Tino van Beek

Het is een machtig gezicht, die rustige trotse beesten in het landschap. Een mooie compensatie voor de donkere Galloways die we voor het project Ruimte voor de Rivier, langs de IJssel hadden lopen. Collega Annemarie maakte zondag foto’s, in zonnig weer. Toen stonden de buffels enorm te genieten en waren ze al helemaal gewend. De twee groepen worden over enkele weken bij elkaar gevoegd.

Voortaan kan jij ze ook tegenkomen in het IJssellandschap, als je wandelt (op de paden en met je hond aan de lijn!!!) door de uiterwaarden bij biologische dynamische Boer’n Buffel Keizersrande waar Emma en Olivier met de seizoenen boeren.

Op het erf van Keizersrande is recent een winkel ingericht waar je onder andere buffelvlees kunt kopen. Buffelvlees heeft een heerlijke smaak. Het is qua calorieën en vet lichter dan kip en het is heel smaakvol. Binnenkort is het ook mogelijk om in de recreatiewoning op het erf te logeren met het mooiste uitzicht op de IJsseluitwaarden.

Meer weten zie BOER ‘N BUFFEL

 

Per 1 januari 2023 is Boer ’n Buffel op Keizersrande gevestigd. Over de keuze van IJssellandschap voor de buffels in de uiterwaarden lees je meer via onderstaande link:

https://ijssellandschap.nl/ons-nieuws/buffels-en-boer-settelen-zich-op-keizersrande/

foto’s Annemarie van Dieen

Nieuwsbrief