Blog: IJssellandschap en Corona

En dan ziet het leven er opeens heel anders uit. Voor ouderen, jongeren, Nederlanders, medelanders uit de stad of van het platteland. Zaken die vorige week nog belangrijk waren zijn nu tijdelijk naar de zijlijn verdwenen. Het Coronavirus heeft impact op alles en iedereen.

Ook op IJssellandschap en haar partners. Ja, de natuur groeit en bloeit verder, de boer die ploegt voorlopig voort,  en ook binnen ons eigen werkveld kunnen we tot op heden aardig uit de voeten. We zijn en blijven grotendeels bereikbaar. Kantoorcollega’s werken verdeeld vanuit huis of op kantoor, de werkplaatsmedewerkers blijven zich, nu veelal solo, inzetten voor beheer (gauw nog 2000 Brabantse coronavrije boompjes planten bij Spijkvoorde!) en onderhoud . Het is minder gezellig,  dat wel.  Zoom en Skype vervangen niet volledig de gebruikelijke sociale interactie, maar zijn nu wel een uitkomst. En we balen ook stevig dat afspraken en inspirerende evenementen, zoals de Rentmeesterdag en de start van de wandelingen met ouderen voorlopig afgezegd moeten worden. En onze vaste groep groenvrijwilligers baalt ook, die waren samen elke dinsdagochtend het liefst gewoon doorgegaan met snoeien en planten.

Maar onze gedachten gaan vooral uit naar onze pachters en partners, en alle anderen die directe hinder ondervinden.  Zoals bijvoorbeeld onze horeca- en/of overnachtingsondernemers die niet kunnen doen wat ze het liefste doen, mensen ontvangen en naar het zin maken. En naar zorginstellingen waar we mee in contact zijn en die alle zeilen bijzetten om het Coronavirus buiten de deur te houden terwijl ze daarbij de zorg zo goed mogelijk willen blijven leveren. Nu zonder de gezamenlijke dagactiviteiten maar mét dat beetje extra persoonlijke aandacht omdat het voor iedereen een verwarrende periode is.

Natuurlijk, er zijn ook positieve ontwikkelingen;  mensen die elkaar helpen, creativiteit, meer tijd voor elkaar en een moment van bezinning. Maar laten we vooral hopen dat het niet te lang gaat duren, dat we zo gezond mogelijk blijven met z’n allen en we er wellicht wat van meenemen naar de toekomst.

Mocht je naar buiten willen en kunnen:  het IJssellandschap is open. Tsja, de Ossenwaard staat nu nog volop onder water, overigens ook een machtig gezicht,  en op de Oostermaet moet een aantal wandelpaden na de recente werkzaamheden nodig hersteld worden, maar wees welkom op onze landgoederen. Al wandelend, mountainbikend of spelend kan de veerkracht van de natuur en dus ook van de mens, een inspiratie en troostrijk zijn. Let wel:  het nieuws is momenteel constant onderhevig aan verandering volg daarom svp allereerst de richtlijnen van het RIVM.

ps. Mocht je ons telefonisch willen bereiken maar het lukt niet, stuur dan een mail naar info@ijssellandschap.nl.

JN, 19 maart 2019

Foto: via Nico Kloek

Nieuwsbrief