De staat van onze bossen: uitdagingen en toekomstplannen
IJssellandschap beheert met zorg en aandacht ruim 1350 hectare aan bos in Overijssel en Gelderland. Onze bossen variëren sterk: van naaldbossen op voormalige heidevelden tot loofbossen in lager gelegen gebieden. Daarnaast hebben we prachtige oude parkbossen met historische lanen en singels. Hoewel deze diversiteit onze natuur rijk maakt, staan onze bossen helaas onder druk.
bedreigingen voor het bos
Net als in de rest van Nederland, zien wij de gevolgen van klimaatverandering en stikstofuitstoot duidelijk terug in onze natuur. Verzuring van de bodem door stikstof en langere periodes van droogte en hitte verminderen de vitaliteit van onze bossen. Dit uit zich onder meer in:
- Aantasting van fijnsparren, Japanse lariks en grove dennen door bastkevers;
- Een sterke achteruitgang van de zomereik;
- Sterfte van zowel jonge als oude eiken;
- Hoge uitval onder nieuw aangeplante bomen.
Zo zijn we komend seizoen genoodzaakt om bomen aan de historische beukenlaan op landgoed De Oostermaet te vervangen. We vinden het treurig om zulke iconische bomen te verliezen, daarom werken we hard aan oplossingen voor een veerkrachtig bos in de toekomst.
Actieve maatregelen voor herstel
IJssellandschap onderneemt diverse stappen om onze bossen en (natuur)terreinen te revitaliseren. Zo werken we aan het herstel van de waterhuishouding (zie gebiedswaterplan Oostermaet) en mengen we verschillende loofboomsoorten op locaties waar onze fijnsparren het veld moesten ruimen door de schade die de bastkever, de letterzetter, heeft aangericht. Dit doen we per locatie op maat, want elk gebied heeft weer andere (bodem)omstandigheden en cultuurhistorische achtergrond.
Bospaspoorten: locatie specifiek
Om beter in te spelen op de specifieke behoeften van elk bosgebied, experimenteren we met het concept “Bospaspoorten”. Dit is een snelle maar ook grondige analyse van het bodem- en watersysteem in een bepaald gebied in kaart te brengen. Zo krijgen we inzicht in het bodemtype, de hydrologische situatie, de flora en de boomsoorten die aanwezig zijn. Deze informatie helpt ons om locatie-specifieke maatregelen te nemen voor herstel van de vitaliteit van onze bossen.
Concrete actie
In drie van onze natuurgebieden worden inmiddels pilots uitgevoerd met het bospaspoort. Op basis van de resultaten die hier uitkomen, bepalen we de beste stappen om de bossen te versterken. Soms betekent dit helaas ook dat bomen vervangen moeten worden, bijvoorbeeld wanneer ze een gevaar vormen voor wandelaars.
Toekomstige generaties
De staat van onze bossen vraagt om aandacht en zorg. Wij blijven ons inzetten om onze natuurgebieden vitaal en gezond te houden, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van het prachtige landschap dat IJssellandschap te bieden heeft. Samen zorgen we voor een toekomstbestendig bos!
Okt, 2024/JN