Pachters Arno en Leonie, bouwen stap voor stap af
Een deurbel is niet nodig op de Beerninkshoeve in Schalkhaar, vele vrolijk blatende lammeren kondigen je komst aan als je de deel oploopt. Op deze boerderij van IJssellandschap wonen sinds 2002 Arno Voorbij en Leonie Burrekers. Ze hebben een biologische schapenhouderij (www.bslombok.nl). Leonie werkt ook buitenshuis als medisch pedagogisch zorgverlener en Arno is niet alleen boer, maar ook slager en marktkoopman. Na ruim 40 jaar ‘in het vak’ is het tijd om af te bouwen. Dat gaat niet over een nacht ijs en vergt goede gesprekken met elkaar als gezin én met verpachter IJssellandschap.
Arno: ’Ik ben heel gelukkig hier, maar tegenwoordig wel echt moe. Dus daar moet je wat mee. Het besluit om af te bouwen neem ik met tegenzin en heeft impact. Je doet het omdat het verstandig is. Voor veel mensen geldt dat wanneer ze met pensioen gaan, het leven buiten het werk weinig veranderd. Maar voor ons is het werk een manier van leven én wonen. Alleen, het is belangrijk een besluit te nemen want ik wil niet als ik 75 ben de boel hier nog moeten opruimen’.
allerlaatste lammetjes
Ooit begonnen met 1 schaap zijn er nu ca. 130 schapen, lammeren en een aantal geitjes op de Beerninkshoeve. Ook is er een slagerij aan huis, waar Arno zelf het vlees verwerkt. Twee keer per week verkoopt hij de producten, aangevuld met kip- en rundvlees van biologische collega- boeren, op de Noordermarkt in Amsterdam en de biologische markt in Zutphen. Met de markten en de slagerij wil Arno nog een tijdje doorgaan maar het allerlaatste lammerseizoen is afgerond. Vanaf 2025 zal er nog maar een enkele schaap of geit blaten op de Beerninkshoeve.
Arno: ‘de dieren ga ik niet missen. Dat klinkt misschien gek, maar ze zijn een grote verantwoordelijkheid en beperken je vrijheid. We zitten vast aan de voertijden en voor een weekendje weg moet er veel worden geregeld. De grote uitbraak van het blauwtongvirus was een enorme zorg, en in de lammertijd ben je maanden dag en nacht in de weer. Met liefde, maar je weet dat het ook een keer mooi is geweest.
no panic, go organic
Of er veel veranderd is in de tijd? Leonie: “We zijn meer in de boerenstand opgenomen. Toen we hier startten werd er toch raar gekeken naar dat biologisch boeren. Nu zien ze dat we het redden en meer boeren willen of moeten veranderen. De discussie is wel feller geworden. Het is een complex verhaal. Wij zijn het lang niet altijd eens met de boerenprotesten. Arno: ’maar niet mee doen is ook niet goed want we begrijpen het natuurlijk, dus ik koos voor een tussenweg. Wel een boerenzakdoek maar dan met de tekst ‘no panic, go organic’. Dat werd ook wel weer gewaardeerd’.
Arno vervolgt: ’Qua afzet van onze biologische producten is er een stijging. Corona was hiervoor een goede tijd, markten waren het enige vertier in de tijd van de lockdowns en de omzet steeg behoorlijk. Maar ook nu nog geldt zeker in Amsterdam dat mensen ons weten te vinden en echt bereid zijn om te betalen voor een eerlijk product. In Zutphen loopt de verkoop ook steeds beter. Helaas zijn aan de andere kant de kosten ook hoger geworden”.
blij met blijvende bestemming
De zoons nemen het bedrijf niet over. Arno: “dat was wel mooi geweest, maar ze zijn nog jong en je moet het echt doen uit idealisme. We hadden contact met iemand buiten de familie die interesse had in het bedrijf, maar IJssellandschap heeft andere ideeën. Dat is natuurlijk wel zo met een pachtboerderij, je kan je wensen uitspreken maar het is niet je eigen boerderij”. Leonie: “In 2025 gaat de biologisch gecertificeerde grond onder ons bedrijf in ieder geval naar Gerhard Grootentraast, onze buurman, melkveehouder en hoevepachter van IJssellandschap. Zijn kinderen gaan daar het bedrijf overnemen en er is net gestart met de overgang van regulier naar biologisch. Dat duurt twee jaar, en daar is extra land voor nodig. Dat onze grond naar hen gaat en de biologische bestemming houdt, daar zijn we echt blij mee”.
Leonie: ‘Veel andere dingen zijn nog onzeker. Dat hoort erbij, maar dat is niet eenvoudig. Hoe gaat het de komende jaren, kunnen we blijven pachten, blijven we hier op termijn wonen? Willen we dat? De woningmarkt is natuurlijk een gekkenhuis en we zijn het er nog niet over eens of we buitenaf of juist meer in de bebouwing passen. Arno: ‘Ondanks dat ik een geboren Amsterdammer ben, weet ik niet of ik dat nog kan, tussen de mensen wonen. We hebben natuurlijk veel gesprekken over de toekomst met elkaar en zitten ook om tafel met Judith (Snepvangers, directeur IJssellandschap). We voelen daarbij geen druk van IJssellandschap, maar het is ook nog niet zwart op wit allemaal geregeld. Dat wil je ondanks dat vragen en onzekerheden zijn, natuurlijk toch graag. Weten waar je aan toe bent”.
geld nooit de motivatie
Samen alvast terugkijkend: ‘we hadden het niet anders willen doen. We zijn hier onszelf en kunnen er op onze bescheiden manier goed van leven. Geld is natuurlijk niet onbelangrijk maar voor ons nooit de motivatie geweest. We hebben altijd de overtuiging gehad dat biologisch boeren voor ons de enige manier is, met zorg voor het klimaat, de dieren en omdat je wil dat wat je in je mond stopt goed is. Dat we ons niet hebben laten leiden door grotere winsten en kleinschalig zijn gebleven heeft ons rust en continuïteit gebracht. Geen hoge kosten, geen leningen bij de bank. En niet onbelangrijk, het is onbetaalbaar dat onze zoons op deze prachtige plek zijn opgegroeid. Maar het loslaten kost tijd, stap voor stap. We hebben vertrouwen dat we weer op onze plek terecht komen. Waar en hoe, dat gaan we zien”.
Meer lezen over biologische schapenhouderij Lombok?
www.bslombok.nl
JN, juni 2024
IJssellandschap heeft 27 volledige pachtboerderijen en verpacht daarnaast ruim 2500 ha. landbouwgrond. Uiteraard ook aan boeren met een eigen boerderij. Tegen de landelijke tendens in, zijn er bij IJssellandschap weinig boeren die definitief stoppen. De gemiddelde leeftijd van onze boeren is relatief laag en bij de ‘ouderen’ is de opvolging, vaak eigen kind(eren), enthousiast om het bedrijf over te nemen. Pacht heeft net als huur het nadeel dat het geen eigendom is, maar groot voordeel is dat er geen familie uitgekocht hoeft te worden als het bedrijf wordt overgenomen. Met de inkomsten uit pacht en huur beheert, beschermt en ontwikkelt IJssellandschap haar natuurterreinen, landgoederen, bos & natuur en onderhoudt en verduurzaamt ze haar ruim 80 monumentale panden.