IJsbaan de Bosbaan Okkenbroek

Misschien wel de mooiste ijsbaan van Nederland: De Bosbaan in Okkenbroek. Verscholen in het groen van landgoed de Oostermaet, ligt een prachtige waterpartij.  Als Koning Winter streng optreedt kan hij deze stilteplek veranderen in 400 meter schaatsplezier.

De Elfstedentochten in de jaren ’80 hadden de schaatskoorts flink doen oplopen. Ab Haverslag, Okkenbroeker,  oud bestuurslid én voormalig lid van de Raad van Advies van IJssellandschap, kan het zich nog goed herinneren.  Joop Hulbrink klopte bij hem aan; of het niet eens tijd was voor een echte ijsbaan voor het dorp en de buurt, in plaats van die ondergelopen stukken?! Ab vond het een goed idee, samen gingen ze op zoek naar een geschikte locatie. De beoogde plek werd door de toenmalige IJssellandschap rentmeester, dhr. Van Kuilenburg, afgewezen. “maar ik heb wellicht wel wat anders voor jullie. In de Oostermaet, daar ligt een stuk bos met weiland en daar is het vaak te nat.  Wellicht is dat wat”.  En dat was ‘t!

Schaatsbaanontwerpkunst
Plaatselijk belang Lettele werd erbij betrokken en de pachter van de grond én schaatsliefhebber, Dhr. Oostenenk,  was het plan gelukkig goed gezind (en werd uiteraard direct benoemd als bestuurslid). Aan enthousiasme en vrijwilligers geen gebrek. Gauw gingen ze om tafel met de gemeente Diepenveen voor de benodigde vergunningen. Met de burgemeester werd een studiereisje gemaakt naar andere ijsbanen om daar de schaatsbaanontwerpkunst af te kijken. Het oog viel al gauw op de IJsbaan in Laren.  Een eiland met een baan eromheen, dat zou in de Oostermaet perfect zijn!

Er was geen geld maar gelukkig wilde loonbedrijf Bloemenkamp in ruil voor de grond met gesloten beurs de baan wel uitgraven. En de verkoop van 5-jarige abonnementen aan de enthousiast geworden dorpsgenoten, zorgde voor wat vaste inkomsten. Na nog wat gesteggel met de gemeente over de baanverlichting, lag daar dan toch een pracht van een baan. Iedereen was het er wél over eens: de officiële opening kon alleen plaatsvinden op een ijsvloer.  Drie jaar later was het zo ver.

Stilteplek
Vanwege de ligging in het bos, start de ijspret vaak een dagje later dan bij de andere ijsbanen in de omgeving. Maar als er ijs ligt, is de kwaliteit goed.  Vanwege de isolerende werking van het bos, kan er bovendien vaak een dag langer geschaatst worden. De verlichting is na een bestemmingsplanwijziging in een later stadium alsnog aangebracht, later volgde ook een kantine.

Buiten het schaatsseizoen is de bosbaan een stilteplek waar de zon prachtig door de bomen kan schijnen. De vereniging pacht het geheel van stichting IJssellandschap. Met de opbrengsten uit pacht en huur, beheer, beschermt en ontwikkelt stichting IJssellandschap haar eigendommen.  IJssellandschap draagt de Bosbaan en de initiatiefnemers een warm hart toe. Natuur, recreatie én noaberschap zijn hier prachtig verbonden. Nu nog een bezoekje van een strenge Koning Winter!

Tijdens de Kunsfietsroute 8 en 9 juni 2024 is bij de Bosbaan een kunstwerk van kunstenaarsduo Polak&vanBekkum te ervaren. Zie: Activiteiten (kunstvanhiertotginder.nl)

Nieuwsbrief