IJssellandschap nieuwe eigenaar Olster Molen

De Olster Korenmolen, voorheen Bökkers Mölle in Olst is op 3 april a.s officieel door stichting IJssellandschap verworven van st. Olster Korenmolen. De stichting Olster Korenmolen heeft IJssellandschap deze mogelijkheid gegund uit liefde voor de molen en om de toekomst van dit belangrijke Olster erfgoed veilig te stellen voor de gemeenschap.

Bijzonder Erfgoed

De verwerving van de molen van st. Olster Korenmolen vereiste een aantal gesprekken met betrokkenen waarbij de vraag ontstond of IJssellandschap de molen wilde kopen. Ruud Roose, voorzitter van het bestuur van st. Olster Korenmolen vertelt; Voor onze stichting was het geen eenvoudige stap na zoveel jaar goed voor de molen te hebben gezorgd. Maar mede door de vergrijzing en het tekort aan jonge vrijwilligers zochten wij naar een passende oplossing en kwam IJssellandschap in beeld”.  Jaap Starkenburg directeur van IJssellandschap geeft aan; ‘het was een verrassende vraag waarbij je niet over 1 nacht ijs gaat. We zijn dankbaar voor het vertrouwen van stichting Olster Korenmolen in IJssellandschap. We hebben een verleden van meer dan 750 jaar waarin het beheer, bescherming en de ontwikkeling van landerijen, gronden, landgoederen, boerderijen tot de kerntaken behoort en beheren daarmee meerdere Rijks,- en gemeentelijke monumenten. In die zin past het goed bij onze stichting. De stichting Olster Korenmolen heeft de molen 25 jaar geleden gered en jarenlang met veel kennis, kunde en zorg samen met bestuur, molenaars en de vele vrijwilligers de molen opgebouwd tot wat het nu is: een aantrekkelijk en goed onderhouden dorpsaanzicht dat tot dienst staat van de samenleving. Uiteraard wilden we ons van te voren wel goed inlezen op de kansen en risico’s op de lange termijn zoals onderhoud en exploitatie’.

IJssellandschap gaat over tot aankoop omdat de molen een prachtig monumentaal icoon is op de grens van dorp en uiterwaarde. En het ambachtelijke werk van molenaar/bakker, de voedselketen van graan tot brood en de bijdrage aan de gemeenschap passen bij de visie en doelstellingen van IJssellandschap. Daarnaast is er met de onderneming van de familie Bokkers een economische pijler onder het geheel en doet de molen hiermee dienst waar het voor bedoeld is; het malen van meel en ontmoetingsplaats voor de omgeving.

Vertrouwen
‘We kijken dan ook met vertrouwen naar de toekomst’, vervolgt Starkenburg. ‘We zijn blij dat er een weg gevonden is waar alle partijen zich in kunnen vinden. De molen is door de stichting altijd prima onderhouden en wordt dus in goede staat overgedragen. Met de overname is de toekomst en het behoud van de molen verzekerd. Daarnaast zet de ondernemende familie Bökkers de bakkerij en het restaurant voort en gaan tevens meel malen voor verkoop. Zo blijft net als in het verleden de molen voor Olst-Wijhe ook op de lange termijn een aantrekkelijk en een waardevol dorpsaanzicht waar bezoekers, klanten en onder andere ook schoolklassen nog tot in lengte van dagen van harte welkom zijn.

En nu? Lees het bericht in de Stentor @bertfelix

 

Nieuwsbrief