Interview met Karin van der Toorn,
bestuurslid Stichting IJssellandschap per mei 2024
Karin van der Toorn is in mei 2024 toegetreden tot het bestuur van Stichting IJssellandschap. Ze neemt functie over van Margo Meijerink, die na tien jaar afscheid heeft genomen. We danken Margo hartelijk voor haar constructieve inbreng en haar brede kijk op onze stichting. Het bestuur van IJssellandschap bestaat uit vijf leden, elk met eigen expertise. Tijd om kennis te maken met Karin en haar visie op haar nieuwe rol.
Karin, kun je jezelf kort introduceren?
“Ik ben Karin van der Toorn. Ik woon samen met mijn partner Gino in Wijhe op een gemengd melkvee- en vleesvarkensbedrijf. Daarnaast werk ik als programmamanager duurzame melkveehouderij bij FrieslandCampina en ben ik bestuurslid bij Stichting Zorg om Boer en Tuinder. Vanuit mijn achtergrond en werk ben ik nauw betrokken bij het agrarische landschap in Salland en voel ik me sterk verbonden met de landelijke omgeving.”
Wat is je achtergrond en hoe ben je in het buitengebied terechtgekomen?
“Ik ben geboren en getogen in Deventer, door mijn opleiding aan de HAS in Deventer, waar ik veehouderij heb gestudeerd, en door mijn relatie, ben ik op het Sallandse platteland terechtgekomen. Dit voelt nu echt als mijn thuis. Ik hou van de ruimte en de verbondenheid met de natuur die het leven op het platteland biedt.”
Hoe ben je in contact gekomen met Stichting IJssellandschap?
“Door eerdere bestuursfuncties, onder andere bij LTO, ben ik in aanraking gekomen met IJssellandschap. IJssellandschap weet op een prachtige manier de waarden van stad en platteland met elkaar te verbinden, iets wat me erg aanspreekt.”
Wat heeft je gemotiveerd om toe te treden tot het bestuur van IJssellandschap?
“Ik wil graag een rol spelen in het verder versterken van de band tussen stad en platteland in de regio Salland. Door mijn achtergrond in de agrarische sector kan ik specifieke kennis inbrengen over de uitdagingen en kansen in het landelijke gebied. Tegelijkertijd vind ik het interessant om meer te leren over andere aspecten die binnen de stichting spelen, zoals het monumentale vastgoedbeheer. Het voelt als een mooie kans om bij te dragen aan een breed palet aan onderwerpen die van belang zijn voor het landschap en haar bewoners.”
Welke ervaringen breng je mee naar het bestuur?
“Mijn werk en eerdere bestuursfuncties hebben me veel inzicht gegeven in de agrarische sector en in de balans tussen productie en duurzaamheid. Bij FrieslandCampina werk ik met veehouders om de melkveehouderij verder te verduurzamen, wat me een brede kijk geeft op duurzame ontwikkeling in de sector. Ik ben benieuwd hoe ik deze kennis kan inzetten bij IJssellandschap en tegelijkertijd kan leren van de expertise van mijn medebestuursleden.”
Hoe heb je de eerste periode binnen IJssellandschap ervaren?
“Ik heb een heel fijne inwerkdag gehad met Judith Snepvangers (red: directeur) en kreeg meteen het gevoel van een prettige, diverse groep mensen binnen het bestuur. Iedereen brengt zijn eigen ervaring en ideeën mee, wat een mooie dynamiek geeft. Ik kijk ernaar uit om samen verder te bouwen aan de doelen van IJssellandschap.”
Wat zijn de uitdagingen waar IJssellandschap voor staat en wat spreekt je daarin aan?
“Er liggen grote uitdagingen, zeker nu de polarisatie in de samenleving op verschillende vlakken toeneemt. Het wordt steeds lastiger om balans te vinden tussen belangen van natuur, landschap, landbouw en economie. Ik zie het als mijn persoonlijke missie om te zorgen dat al deze belangen elkaar juist versterken, in plaats van verder van elkaar af te drijven. Dit is een uitdaging, maar ook een kans om als stichting een verbindende rol te spelen.”
Wat hoop je de komende jaren te bereiken binnen het bestuur?
Ik hoop dat we samen een organisatie kunnen zijn die een balans vindt tussen economische en ecologische belangen, en dat we die balans kunnen delen met een breed publiek. Het lijkt me waardevol als steeds meer mensen gaan zien dat de belangen van stad en platteland elkaar kunnen versterken en niet tegenover elkaar hoeven te staan.”
Tot slot, wat wil je nog toevoegen?
“IJssellandschap bestaat dankzij de betrokkenheid van zoveel mensen in de regio. Samen kunnen we ervoor zorgen dat stad en platteland elkaar blijven verrijken.”
Met Karin van der Toorn aan boord, krijgt IJssellandschap een betrokken bestuurder met een passie voor het platteland en duurzaamheid. We kijken uit naar een mooie samenwerking.
Bestuur IJssellandschap
vlnr: Karin van der Toorn (algemeen bestuurslid), Marieke Butterhoff (secretaris), Marius Werker (penningmeester), Godelieve Wijffels (voorzitter) en Frans Holleman (algemeen bestuurslid). Foto bovenin: links: Rudi Nieuwenhuizen, financieel directeur, rechts: Judith Snepvangers, algemeen directeur.