Boerderijwinkel Boer Berrie & zijn Brandrode runderen

Het Brandrode Rund
natuurbegrazer, melk-& vleesvee

Het brandrode vee is bij het lokale publiek waarschijnlijk vooral bekend als de onverstoorbare koeien die je ziet kuieren in het recreatiegebied bij de roeivereniging in Deventer. Berrie Klein Swormink is eigenaar van deze koeien en als pachter en natuurboer van IJssellandschap betrokken bij het beheer van verschillende natuurgebieden van IJssellandschap.  Zo lopen de koeien in de Ossenwaarden en in de Bolwerksweiden en grazen ze onder de A1 bij de Veenoord- en Teugse Kolk.  Daarnaast zie je ze ook in de Gooiermars bij de Vijfhoek in Deventer. Dit natuurgebied is eigendom van IJssellandschap en landgoed De Bannink samen en ligt dichtbij het bedrijf ligt van ‘boer Berrie’ en partner Suzette Tieks. (tekst verder onder foto)

Gerben Visser, landschapsbeheerder bij IJssellandschap:  “De combinatie van niet bemesten, beweiding en aanvullend maaibeheer zorgt voor gevarieerde en bloemrijke natuurterreinen en natuurlijk voor gezonde koeien die een mooi leven buiten hebben. IJssellandschap is blij met het prachtige brandrode vee, op haar terreinen direct grenzend aan de stad en volop beleefbaar voor het publiek”.

“Het Brandrode rund is een Oud-Hollands ras” geeft Berrie aan, “ Ze zijn sterk en duurzaam en daarnaast evenwichtig en vriendelijk. Ze kalven ook makkelijk af wat natuurlijk belangrijk is omdat ze in de natuurgebieden lopen en we ze niet 24/7 in het vizier hebben. We houden de runderen voor natuurbegrazing, melk en vlees. Ze grazen dus een groot deel van hun leven op natuurlijke graslanden. Regelmatig laten we een Brandrood rund slachten om te verwerken tot een uitgebreid assortiment vleesproducten. Dat bieden we aan aan de consumenten. We hechten als bedrijf groot belang aan het zorgen voor de natuur en daarnaast aan lokaal en eerlijk voedsel”.

Wil je ook genieten van topkwaliteit biologisch rundvlees van een dier dat een goed leven heeft gehad? Het vlees wordt veelal verkocht in pakketten van 15 kg. Bij voldoende aanmeldingen gaat de slager aan de slag. De prijs is 12,50 euro per kg . Stuur een mail voor afname van een vleespakket naar info@kleinswormink.nl.  Je krijgt bericht wanneer de  pakketten op de boerderij (Assinksteeg 1, Lettele)  diepgevroren af te halen zijn. Ieder pakket bevat een evenredige afspiegeling van alle onderdelen van het rund en is verpakt in porties voor twee personen.  Een vleespakket heeft ongeveer de volgende samenstelling: bieflappen, (kogel-)biefstuk, ossenhaas, rosbief, braadstuk, entrecote, tartaar, hamburger, riblap, rib-eye, stoofvlees, runderlap, gehakt, schenkel, verse worst, poulet. Eventueel een kleinere hoeveelheid is ook mogelijk. Daarvoor kun je op vrijdag of zaterdag langskomen in de boerderijwinkel. www.kleinswormink.nl


Foto’s: nico kloek/Erwin Zijlstra/JN

Nieuwsbrief