Het Noorse Huis

op landgoed Het Schol,
landgoed tussen stad en land

Een brug te ver
Hollywood en Noorwegen. Genoemd(e) stad én land hebben beide een link met het Wilpse landgoed Het Schol (Schol = kolk). Hollywood omdat het landgoed, en dan met name het toen grotendeels vervallen landhuis, een rol speelde in de Hollywoodfilm ‘A bridge too far’, met Robert Redford én onze eigen Peter Faber. In deze film uit 1976 werd de slag bij Arnhem nagespeeld, jawel…in Deventer. En Noorwegen vanwege het houten huis aan de oprijlaan van het landgoed. Het landgoed is eigendom geweest van Van Marle (1865-1882 burgemeester van Deventer). In zijn opdracht is dit huis door de bekende Deventer Houthandel Stoffel rond 1908  in losse onderdelen gedemonteerd vanuit Noorwegen  en naar Deventer verscheept en op Het Schol opnieuw opgebouwd.

Contouren van vroeger
Het landhuis op Het Schol is privé bezit, evenals de naastgelegen tuinmanswoning. Maar het landgoed zelf, én het houten huis, een rijksmonument, is sinds 1996 eigendom van IJssellandschap. In november 2019 namen meneer en mevrouw Bello, na 47 jaar afscheid van het huis. 47 mooie jaren op deze bijzondere plek. Daar waar de familie Bello hield van privacy op dit openbare landgoed en daardoor bomen en struiken dichtbij het huis liet groeien, heeft IJssellandschap nu besloten om de directe omgeving van het huis en ook het park, terug te vormen naar de contouren van vroeger.

Onze landschapsbeheerder is samen met een landschapsarchitecte van het Oversticht en onze eigen buitendienstmedewerkers in de historie gedoken om deze contouren boven water te krijgen. Aan de hand daarvan worden momenteel aanpassingen gedaan. Zo is het huis nu weer, net als in vroegere tijden, vrij gezet door bomen en struiken te verwijderen. Bijkomende overweging hiervoor is, dat het huis nu minder kwetsbaar is voor beschadigingen aan het dak door laaghangende takken. Bovendien krijgt het huis nu meer licht en lucht wat beter is voor het behoud. De voormalige schapenweide die naast het huis lag (zie foto) is nu ook weer zichtbaar en wordt ingezaaid als bloemrijk grasland.

Langdurige relatie
Een vrijgekomen pand of erf van IJssellandschap vraagt altijd een moment van bezinning. Wat willen we, wat heeft de ruimte of het huis nodig, welk gebruik past in de omgeving? We zijn nu bezig met de verdere planvorming, onderhoud en modernisering van het huis. Daarvoor zijn we in gesprek met een geschikte kandidaat om net zoals toentertijd met de familie Bello een langdurige relatie op te bouwen en er voor minimaal weer de komende 47 jaar een passende invulling aan te geven.

Hazepadwandelingen
We nodigen je van harte uit te komen wandelen op Landgoed Het Schol. Er is een aantal prachtige Hazepadwandelingen in de omgeving uitgezet. Het is genieten zo dichtbij de IJssel en de stad Deventer.