Letterzetters

In onze groepsapp van IJssellandschap kwam bovenstaande foto voorbij, gestuurd door een van onze bosmedewerkers. Letterzetters,  stond erbij.

Het lijkt misschien alsof we het hebben over een ouderwetse medewerkers uit de drukkerswereld maar niets is minder waard. Een Letterzetter is een piepklein bruin en ietwat harig kevertje dat zich bruut door de bast van de boom bijt. Veelal van de fijnspar.  Zijn bijzondere ‘eetpatroon’, toont gelijkenissen met de regels in een boek. Vandaar de naam, al staat hij ook wel bekend onder de naam ‘boekdrukker’.

Het mannetje dat zich binnen heeft verschanst scheidt een stofje af waarmee hij vrouwtjes lokt. Die vrouwtjes leggen vervolgens een heleboel eitjes , waarna de larven zich allemaal een weg onder de bast vreten. Daardoor stagneert de sapstroom van de boom. Het eerste zie je dit meestal aan de top van de boom. Maar langzaam kleuren de takken bruin en sterft de boom af. En het gaat om een groot aantal bomen;  van de 90 ha fijnspar is ongeveer de helft door deze kever aangetast.

Oorzaak van deze plotselinge grote toename? De droogte. Hierdoor zijn ook in principe sterke bomen verzwakt waardoor de letterzetter eenvoudiger toe kan slaan. Onderstaand kan je het verhaal horen van een medewerker van de Bosgroepen. Hetzelfde geldt grotendeels ook voor enkele bossen bij IJssellandschap.

https://www.gelderlander.nl/achterhoek/eerst-de-droogte-toen-de-kever-bijna-alle-fijnsparren-zijn-dood~a06597c9/

Nieuwsbrief