MIJN IJSSELLANDSCHAP: Jentien Brinkhuis en het bankje aan het water

Ons landschap zit vol verhalen. In de rubriek ‘Mijn IJssellandschap’ in de Deventer post vertellen Sallanders over een plek die voor hen betekenis heeft. Deze keer Jentien Brinkhuis uit Diepenveen. Ze zit op een bankje aan het water bij Landgoed Nieuw Rande.
Scheen de zon, dan stond mama Jentien met haar grote rode fiets op het schoolplein van het Slingerbos. Eén voor één werden de kleintjes Jort en Noa achterop de fiets met dubbele achterzit gehesen. In de bak voorop het stuur de broodjes, voor tussen de middag. Op te smikkelen op het bankje bij het water bij Nieuw Rande. En de kinderen? Die vonden het geweldig. Lekker een uurtje naar het bos. Buurmeisje mee.

Wat een grote meid, denkt Jentien als ze nu naar haar dochter Noa kijkt. Ze is al 16, haar broertje Jort 15. Toen ze aan hen vroeg waar ze naartoe moest voor deze rubriek, wisten zij het precies. Ze hebben fijne herinneringen. Zelf heeft de geboren Raaltese ook wat met het bos. “Ik word er rustig van.” Wat een geluk dan ook dat ze in Diepenveen kwam te wonen – met het bos in de achtertuin. Ze is er elke week wel een keer te vinden. En specifiek op dát bankje.
“Het is een pad waar iedereen langsloopt. Dat vind ik leuk, ik ben gek op mensen.” Als ze een stilte laat vallen hoor je het lawaai uit de bomen – kwetterende vogels. “Als je hier zit hoor je heel veel. Vooral nu zijn de vogels ontzettend actief.” Ze wijst naar de knoppen aan de bomen. “Het komt nu allemaal uit. Het is een soort belofte. Wat gaat er dit jaar allemaal gebeuren?”

Het maakt niet uit wanneer je er komt. Het is er elke keer anders. “Nu is het water hoog, maar laatst superlaag. Dat verandert ook elke keer.” Ze had een tijdje een project. Elke week een foto op precies dezelfde plek, een jaar lang. Ze zet haar telefoon op de hoek van het bankje. “Dan zette ik mijn telefoon hier. En de bedoeling was dan om een collage te maken. Uiteindelijk is het niet gelukt. Had ik weer een andere telefoon of zo. Maar ik heb er wel één van elk seizoen.”

IJssellandschap beheert, beschermt en ontwikkelt 4300 ha land, bos, natuur, boerderijen en landgoederen in en rondom Deventer. Zodat mens en dier er kunnen leven, werken en recreëren. Het landschap is belangrijk voor ons welzijn en de aantrekkelijkheid van onze omgeving en zit vol verhalen. Ben je misschien getrouwd in het landschap, werk je er of heb je er als kind uren gezworven en wil je graag jouw verhaal in deze column vertellen? Laat het ons weten! j.nieboer@ijssellandschap.nl

Foto & tekst @yoni pasman

 

Nieuwsbrief