Naaldbos wordt loofbos in Oostermaet

Een deel van het bos in de Oostermaet wordt omgevormd van naaldhoudproductiebos naar loofbos.
Niet zomaar, maar met een doel: het vasthouden van water. Dit project komt voort uit het pilotprogramma ZON, Zoetwater voorziening Oost Nederland.

Gerben Visser, landschapsbeheerder IJssellandschap legt uit: “Het is voor ons een win-win situatie. Een groot deel van het productiebos in de Oostermaet stond in ons bosbeheerplan al aangemerkt om te worden omgevormd. Dat gaat natuurlijk niet in een keer. Bomen die geschikt zijn worden gerooid en zo langzaam maar zeker wordt er over gegaan naar loofbos. We planten soorten aan zoals hazelaar en haagbeuk om een mooi divers beeld te creëren en het water beter op te vangen”.

Het programma ZON is in het leven geroepen omdat als gevolg van de klimaatveranderingen er steeds vaker periodes van droogte voorkomen. Deze zomer was hier uiteraard een levendig voorbeeld van. Het wordt steeds belangrijker om het water goed vast te kunnen houden. Tijdens natte periodes valt er in korte tijd plots heel veel regenwater, waardoor ook de goede afvoer van al dat water belangrijk is. Loofbomen zijn hiervoor geschikter dan naaldbomen. De meerderheid van de naaldbomen verliezen hun naalden niet en blijven in de winter doorverdampen. Terwijl de loofbomen, die hun bladeren wél verliezen het water heel goed afvoeren via de stam, de grond in. Daarnaast zijn loofbomen ook goed voor de biodiversiteit. Financiering voor het ZON-programma komt grotendeels van de provincie en het waterschap.

Eind januari is de aannemer klaar. Vervolgens wordt er, zodra het weer het toelaat, aangeplant. Onder andere onze groene vrijwilligers gaan hier mee aan de slag.

Nieuwsbrief