Nieuw onderkomen voor Deventer oeverzwaluwen

Oeverzwaluwen bij de IJssel in Deventer hebben een prachtige nieuwe broedwand gekregen bij Keizersrande Boer ’n Buffel in Diepenveen.

 Sinds de nieuwe inrichting in het kader van Ruimte voor de Rivier bij de IJssel, was er door Rijkswaterstaat op verzoek van Vogelwerkgroep De IJsselstreek Deventer een oeverzwaluwwand aangelegd ter hoogte van de Bolwerksweiden bij Deventer. Op een prachtige plek, waar heel veel zwaluwen in het voorjaar kwamen nestelen.

Nadeel van deze plek was dat door het wassende water de wand van leemhoudend zand beschadigde. Elk jaar werd deze door IJssellandschap in samenwerking met Vogelwerkgroep weer zo goed mogelijk bijgewerkt. Enige tijd geleden is geconstateerd dat de wand te zwak werd en herstel niet langer mogelijk was. IJssellandschap en de vogelwerkgroep wilden de oeverzwaluwen wel graag behouden bij Deventer en zijn daarom samen op zoek gegaan naar een nieuwe plek.

Met medewerking van de boer bij Keizersrande Boer ’n Buffel is de nieuwe plek gevonden in hun gebied bij Diepenveen.  Dichtbij de IJssel maar veel minder kwetsbaar voor het stijgende stromende water. Leemhoudend zand is aangevoerd en de wand opgebouwd. De financiering hiervan is gelukt dankzij een bijdrage van Vogelwerkgroep IJsselstreek, IJssellandschap en Vogelbescherming Nederland en de Nederlandse Postcodeloterij.

De oeverzwaluw is een beschermde vogelsoort die te vinden is in waterrijke gebieden, langs rivieren en plassen. Ze hebben een kale steilwand nodig en er moeten voldoende insecten rondvliegen. Ze overwinteren in Afrika en komen in maart weer terug naar Europa om te komen broeden. Ze leggen vanaf eind mei de eieren in zelf gegraven tunneltjes van wel 1 tot 1,5 meter diep. In de jaren ’60-’70 waren er nog veel natuurlijke oevers langs de IJssel waar ze broedden, maar die zijn verdwenen. Tegenwoordig zijn het daarom vaak aangelegde oeverwanden waar ze graag hun jongen in groot brengen.

We hopen van harte dat de zwaluwen hier hun broedplekje weten te vinden.

Mei 2024 

Nieuwsbrief