Onderhoud: Eiland Landgoed Nieuw Rande

Op het eiland bij Huis Nieuw Rande worden vanaf 6 maart bosbeheer onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Om de veiligheid tijdens de werkzaamheden te waarborgen wordt het eiland voor korte tijd afgesloten voor het publiek.

Een aantal bomen op het eiland zijn zichtbaar oud of slecht en vormen een gevaar doordat er takken (kunnen) afbreken. Het betreft o.a. een aantal acacia’s en beuken. De bomen worden gesnoeid of verwijderd. Voor de verwijderde bomen planten we ook weer bomen terug.

Beuken worden gemiddeld 150 jaar oud. Dat is niet zo oud als je het vergelijkt met de gemiddelde levensduur van een eik (400 jaar). Bovendien zijn beuken extra gevoelig voor veranderingen in de bodem. Door de klimaatverandering en de bijgaande droge zomers hebben ze het zwaar te verduren. Dat zie je vaak aan de droge kale takken in de top van de bomen of doordat in de loop der tijd spontaan takken zijn afgebroken,  ook tijdens relatief rustige weersomstandigheden.

Een aantal van de bomen is rond 1857 of net wat later aangeplant, toen eigenaar Duymaer van Twist het oude en vervallen landhuis Smets Rande links liet liggen , en een nieuw huis op het landgoed liet bouwen: Huis Nieuw Rande. Het eiland en de kolken waren onderdeel van de grandeur die het landgoed uit diende te stralen. Op het eiland werden in de loop van de tijd een tennisbaan en een ijskelder aangelegd. De ijskelder is ruim tien jaar geleden compleet gerenoveerd.

Gerben Visser, landschapsbeheerder bij IJssellandschap,  vertelt meer over Landgoed Nieuw Rande in het programma BinnensteBuiten van KRO-NCRV Zie:

Afl. Binnenste Buiten: Landgoed Nieuw Rande

 

febr, 2023

Nieuwsbrief