Paraplu

Albert Tiebot- 19 februari 2017
Een waaierige zondagmorgen. Wel of geen regen. En bij wel een beetje, wel of geen paraplu?
Maakt het uit! Nat is nat en met je goed geschoeide voeten in de geroerde grond. Immers is er net in het groen huisgehouden en paden daardoor minder begaanbaar. Struinen dus.

Sta stevig in lichte spreidstand op die nu binnendijkse / wilpsedijkse bodem. Voel de grond. Luister met gesloten ogen. Of kijk juist met een beperkte blik op 1 meter voor je, op 6 meter voor je en dan naar de horizon. Luister, kijk, voel en beleef landgoed ’t Schol. Ieder voor zich in stilte. Stilte, wat is stilte? Het voorjaar laat al van zich horen!

En oh ja, natuurlijk ook proeven; van het daslook  (Allium ursinum). De soortaanduiding ursinum (= van de beren, Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Dit is er ook de oorzaak dat de plant af en toe ook berenlook (en in het Duits Bärlauch) wordt genoemd. De naam daslook kan afgeleid zijn van dassen, die vroeger onder deze planten hun hol hadden. En na de wandeling proeven van de heerlijke lunch in deze verhalenwagen. Verhalen over de beleving, over dit landgoed, over het programma 750 jaar IJssellandschap. Wat geven wij mee voor over 750 jaar?  Wat hebben we dan achtergelaten? Ik bij het weggaan bijna mijn paraplu.

Albert Tiebot is (ook) actief als vrijwilliger bij IJssellandschap en bovendien een van de ambassadeurs van IJssellandschap gedurende het jubileumjaar. Bij de dinsdaggroen-vrijwilligers zorgt Albert altijd voor het uitzoeken van de achtergronden bij het praat- en vraagstuk tijdens de wekelijkse  ‘koffiepraat’ in de pauze.
Nieuwsbrief