Sallands Zuivelbos groeit met aanplant lindebomen

Zuivel van Salland heeft samen met IJssellandschap op maandag 18 december vijftien lindebomen aan de Rijksstraatweg in Olst geplant en een informatiebord onthult. De aanplant is de start van de bijdrage die Zuivel van Salland levert aan het landschap.  Voor elke 1000 liter verwerkte Sallandse zuivel wordt namelijk een boom in het IJssellandschap geplant.

Zuivel van Salland wordt met liefde voor het Sallandse landschap geproduceerd op de Boerderij van Tom en Ellis Lugtenberg in Olst.  Samen met lokale horeca-ondernemer Leon Ripperda, hebben zij op het erf een zuivellokaal ontwikkelt. Hier wordt de melk van hun oer-Hollandse Maas Rijn en IJssel koeien direct verwerkt tot zalige zuivelproducten.  Lokale productie met de kortste weg van koe naar consument en daardoor ook een eerlijke prijs voor de producent. Zo kan de boer uiteindelijk natuurinclusief boeren, met een beter rendement. Dit draagt bij aan de reductie van CO2 en stikstofuitstoot. Zodat mens, dier én landschap er beter van worden.

Judith Snepvangers, directeur IJssellandschap: “Het is een prachtig initiatief en een mooie samenwerking met IJssellandschap. Door het verkorten van de voedselketen, en een eerlijke prijs voor de producent wordt het landschap biodiverser. Consumenten en bedrijven dragen hieraan bij door voor Zuivel van Salland te kiezen”.

Ook ondernemers Wijnand ter Woord van De Herbergier in Olst en Steve Poppe van Hotel de Zwaan uit Raalte plantten een boom. Wijnand: “we vinden het belangrijk lokale en gezonde producten aan te kunnen bieden aan onze bewoners. In Zuivel van Salland zitten ook belangrijke eiwitten”.  Steve vult aan: “een grote doelgroep van Hotel de Zwaan zijn mensen die graag wandelen en fietsen. Ik kan ze met Zuivel van Salland het landschap als het ware laten proeven en de extra toegevoegde landschapswaarde is een mooie gedachte. Zakelijke gasten vinden het ook steeds belangrijker bijeenkomsten te organiseren op een plek waar bewuste keuzes worden gemaakt met hart voor de omgeving”.

Zuivel van Salland is te koop in diverse supermarkten en bij andere wederverkopers. De 15 bomen zijn nog maar het begin. Het doel is uiteraard een groot zuivelbos en een zodanige afzet dat steeds meer boeren uit de omgeving hun melk bij het zuivellokaal kunnen aanleveren. Zo wordt het landschap door de keuze van de consument steeds afwisselender en duurzamer.

 

Nieuwsbrief