Start groot onderhoud Bökkers Mölle

Vakmanschap is meesterschap. Deze oude slogan van een bekend Twents biermerk gaat zeker op voor het groot onderhoud aan de Sallandse Bökkers Mölle in Olst. De sta(a)rt is gelijk het grootste spektakel: het vervangen van de 12 meter lange houten staart. Niet alleen vakmanschap komt er aan te pas, maar ook een grote kraan om het gevaarte van en op de plek te krijgen. Voor deze bijzondere klus tekent De Molenmakers uit Friesland. Het schilderwerk van de gehele molen, met uitzondering van de staart,  wordt gedaan door schildersbedrijf Wolters, gespecialiseerd in monumentaal onderhoud. De molen krijgt tijdelijk een ander aanzien, de wieken worden namelijk in delen gedemonteerd en in de werkplaats van Wolters opnieuw in de verf gezet.  

Termen eigen maken
Rob Ruiter,  bouwmanager is betrokken bij de renovatie. Rob: ‘’We hebben binnen IJssellandschap bijzondere panden in het bezit waar we een meerjaren onderhoudsplan voor op hebben gesteld, zoals Landhuis Nieuw Rande, Havezate de Haere en tal van monumentale boerderijen. Een molen is wel heel speciaal en voor mij ook nieuw. Ik heb me ook echt ingelezen om me de terminologie eigen te maken. De renovatie stond sinds de aankoop op de planning. Met de Monumentenwacht is hiervoor een onderhoudsplan opgesteld. De daadwerkelijke uitvoeringsplanning is uiteraard in nauw overleg met Bastiaan Bökkers afgestemd want als molenaar dient hij er rekening mee te houden in zijn bedrijfsvoering. Het maalt immers lastig zonder wieken”.

IJssellandschap product
Rob vervolgt: De staart is een echt lokaal IJssellandschap produkt. Het hout komt uit een eik van landgoed De Kranenkamp. De specialisten van historische houtzagerij Bolwerksmolen hebben de boom met windkracht op precies de juiste afmetingen gezaagd. Na een aantal jaren drogen is de staart naar onze werkplaats gegaan en door onze eigen schilders voorzien van 7(!) verflagen. Ik ben er trots op, deze werkwijze past bij ons. Daar waar het kan gebruiken we voor het onderhoud van onze panden ons eigen hout. Denk bijvoorbeeld aan gevelbekleding, gebinten of het vervangen van luiken”.

De Bökkers Mölle is in 2019 verworven door IJssellandschap van stichting Olster Korenmolen om dit prachtige icoon op de grens van dorp en uiterwaarde voor de toekomst te behouden. Sindsdien wordt de molen verpacht aan Bastiaan Bökkers. Maalderij Bökkers maalt met de molen graan voor de verkoop aan particulieren en bedrijven. De naastgelegen bakkerij (en lunchroom),  waar knapperig ovenvers brood en andere heerlijkheden worden gebakken van eigen meel, is eigendom van de familie Bökkers. Het onderhoud is dinsdag 28 september van start gegaan en duurt naar verwachting 4 weken. We houden jullie met mooie fotos graag op de hoogte. Of neem zelf een keer een kijkje!

De Stentor besteedde ook aandacht aan het onderhoud (met filmpje)
Rijksmonument uit Olst kan er na onderhoud weer jaren tegenaan: ‘Ik krijg er altijd een thuisgevoel van’ | Salland | destentor.nl

Zie voor het artikel van de aankoop van de Olster Korenmolen https://www.ijssellandschap.nl/ijssellandschap-nieuwe-eigenaar-olster-molen/

JN, sept 2021

Nieuwsbrief