Stem op de Kozakkenlinde als boom van het jaar!

We zijn bij IJssellandschap verguld dat Deventenaar Jeroen Paas ‘onze’ Kozakkenlinde in Diepenveen heeft opgegeven voor de verkiezing Boom van het Jaar.  Een boom met een belangrijk (Deventer) verhaal! STEM HIER op deze 400 jaar oude boom!

Hij staat er al sinds 1620, de Hollandse linde aan de Kozakkenweg in Diepenveen. Hij dankt zijn naam aan het Beleg van Deventer (1813-1814). Na zware verliezen in Duitsland moest Napoleon zijn troepen daar terugtrekken. Ook in Hollandse steden braken volksopstanden uit, waaronder in Deventer. De Russische Kozakken, die de volksopstand in Deventer tegen Napoleon wilden ondersteunen. trokken in november 1813 langs de Linde.
De verovering van Deventer verliep niet zonder slag of stoot, de Kozakken gebruikten de oude linde in Diepenveen als uitkijkpost. Vanaf die plek konden zij Deventer in de gaten houden. Op 26 april 1814 namen de Hollandse troepen de stad weer over, de Franse troepen en de Russische Kozakken vertrokken. Maar die linde, die staat er nog steeds.

Uit ruim 265 enthousiaste, emotionele, historische verhalen heeft een vakjury per provincie een boom genomineerd. Vanaf 1 september tot 15 oktober kunt u een stem uitbrengen op uw favoriete verhaal. De boom met de meeste stemmen wordt uiteindelijk ‘De Boom van het Jaar 2018’ en dingt in 2019 mee naar de titel van European Tree of the Year.

Deze verkiezing maakt onderdeel uit van de Europese Tree of the Year. De winnende Boom van het Jaar wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2019. SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen.
(foto: Bomenstichting.nl)

 

Nieuwsbrief