Vogelgriep

Er heerst net als in heel Europa, weer vogelgriep in Nederland. Recent is de ziekte helaas ook in het IJssellandschap geconstateerd. Vogelgriep komt in de natuurgebieden met name voor bij watervogels, zoals ganzen en eenden.

Watervolgels trekken in de winter, afhankelijk van de kou. Het virus verspreidt zich dan ook voornamelijk in de winter. Gelukkig is niet elke virusvariant even besmettelijk of fataal.
We hebben eind januari een melding gekregen van dode vogels, met name brandganzen, bij de Veenoordskolk in Deventer (onder de snelweg A1). Uiteraard is hiervan door ons een doormelding gedaan naar het meldpunt dierziekten.

Wat kun je doen om verspreiding te voorkomen:

  • Blijf op de paden en hou in alle gevallen afstand;
  • Hou honden aan de lijn. Honden (en katten!) kunnen ziek worden van vogels met vogelgriep en het virus verder verspreiden. Bovendien kunnen de vogels schrikken van de honden waardoor ze zich verder gaan verspreiden en/of verzwakken;
  • Laat zieke en dode vogels te allen tijde liggen. Meldt het ons als je meerdere dode vogels bij elkaar aantreft.

Vanzelfsprekend houden wij het in de gaten en wordt er gemonitord. Aarzel niet contact met ons op te nemen indien je een verontrustende situatie aantreft (0570) 63 59 55  , of doe een melding bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer (045) 54 63 188.

Voor algemene informatie over de vogelgriep verwijzen we naar de site van de rijksoverheid:

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding/vraag-en-antwoord

Nieuwsbrief