onze eerste vrouw in de werkplaats!
Amy werkt als medewerker terreinbeheer. Dit combineert ze met de opleiding Bos- en Natuurbeheer in Velp via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ze werkt en gaat daarnaast één dag per week naar school. Amy: “Dat bevalt veel beter dan alleen maar theorie. In de praktijk leren past echt bij mij.”
Van stagiair naar collega
Amy is niet alleen nieuw in haar baan, maar ook in Deventer, waar ze sinds een week vanuit haar ouderlijk huis naar toe is verhuisd. “Dat voelt als weer een stapje verder richting zelfstandigheid.” De BBL opleiding bevalt goed, maar ze merkt ook dat ze op moet letten dat ze niet alleen helemaal in het werk opgaat. “School vond ik vroeger echt een opgave, maar nu begint het gelukkig steeds leuker te worden. Soms denk ik zelfs: yes, school! Dan krijg je net de theorie die je in de praktijk weer kan gebruiken.”
Een vrouw in het werkveld
Amy is de eerste vrouw als vaste medewerker in de werkplaats, maar voelt zich goed op haar plek. “Ik weet nu echt wat ik wil en ik heb met deze opleiding mijn definitieve keuze gemaakt. Het is nog wat wennen. Mijn collega’s zien mij denk ik wel als collega, maar voor mij voelt het soms nog een beetje anders. Ik ben jong, en ja, in een mannenwereld en daarbij student. Ik moet nog veel leren. Maar iedereen is begripvol.”
Van bosmaaien tot bomen vellen
Elke dag ziet er anders uit voor Amy. “Ik doe van alles: bosmaaien, zagen, opruimen, helpen met terreinwerk. ’s Ochtends krijg ik instructies van Klaas of Tino en ga ik op pad met een collega of stagiair.” En soms weet ik echt nog niet hoe ik iets moet aanpakken. Ze herinnert zich nog goed een klus waarbij ze staalkabels moest aanleggen bij het vellen van bomen. “Dat had ik nog nooit gedaan! Gelukkig leggen mijn collega’s het al doende uit. Ze zijn natuurlijk geen docenten, maar ze weten wel heel goed wat wel en niet werkt.”
“Ik sta mijn mannetje”
Ze ondervindt weinig vooroordelen. “Ik ben blij dat ik een vrouw ben, dus ik vind dat helemaal niet vervelend. Natuurlijk, fysiek zijn sommige dingen lastiger. En ja, er worden grappen gemaakt – zoals ‘hee zaag, waar ga je met dat meisje heen?’ Ik kan daar wel om lachen. Dat hoort erbij. Verder merk ik er eigenlijk weinig van. Soms zijn mensen wel verbaasd en vragen: ‘Goh, heb jij hier ook aan meegewerkt?’ Maar ik zoek daar verder niks achter. Het is vaak aardig bedoeld.”
Een onverwachte ontdekking
Al doende leert Amy zichzelf ook goed kennen. Laatst had ze een goede ervaring tijdens het bomen planten met een schoolklas. “Ik was met een stagiair en had me voorbereid op pubers. Het bleken allemaal kleintjes uit groep 3, 4 en 5 met begeleiders. Dan moet je even schakelen en dat ging prima. De kinderen riepen steeds ‘juf, juf!’ en vonden het geweldig om te helpen en ik had er zelf ook veel plezier in. Toen besefte ik hoe leuk ik het vind om mensen dingen uit te leggen en om samen te werken. Dat had ik ook bij een presentatie laatst – ik dacht dat ik dat niet zo goed kon, maar ik verdiep me graag in onderwerpen en vind het leuk om dan daarover te vertellen. Misschien zit daar ook iets voor mij om later meer mee te doen.”
Dromen voor de toekomst
Net als toen ze stage liep, heeft Amy nog steeds een grote droom: werken op een Waddeneiland. “Een tijdje geleden was er een kans, maar ik koos toch voor IJssellandschap en om in Velp mijn BBL opleiding te starten. Hier zit ik goed en kan ik verder groeien. Stap voor stap. Op een dag ga ik die droom vast achterna, maar nu eerst mijn opleiding afronden en ervaring opdoen. Op school gaat het goed, ik ben blij met mijn woonplek in Deventer en mijn werk bij de stichting. Ha, nog even en dan bepaal ík waar die zaag naar toe gaat 😊”.
Bij IJssellandschap werken twintig mensen: tien op kantoor op De Haere in Olst en tien in de buitendienst vanuit de werkplaats in Schalkhaar. Daarnaast is er altijd op beide locaties wel een aantal stagiairs. Sinds kort zijn er twee nieuwe jonge medewerkers het team komen versterken. Naast Tom van Oenen (zie interview Welkom Tom) werkt Amy Wichand (21) sinds september bij IJssellandschap. Eerst liep ze mee als stagiaire (zie interview ‘Meiden in het Groen’).

