Geschiedenis


Geschiedenis van Beernink-Voorhorst


 

Boerderij De Beernink was oorspronkelijk eigendom van de gemeente Deventer. In het midden van de achttiende eeuw bestond het uit een huis, twee zaadbergen en drie schaapskooien voor de kudden die de uitgestrekte heidevelden in de omgeving begraasden. In 1867 liet de gemeente het erf veilen. Het Groote en Voorster Gasthuis werd de nieuwe eigenaar. In 1931 is de boerderij door brand verwoest en later weer opgebouwd. Nu worden er opnieuw schapen gehouden door de Biologische schapenhouderij Lombok.

Het boerenbedrijf De Voorhorst ligt in 3 gemeenten: Raalte, Olst-Wijhe en Deventer. De grens tussen Deventer en Raalte loopt zelfs dwars door de boerderij. De eerste vermelding van de boerderij dateert van 1450. Het erf met bos behoorde oorspronkelijk toe aan het Heilige Geest gasthuis te Deventer.

De boerderij ’t Wesselink wordt rond 1408 voor het eerst vermeld; het was toen eigendom van het kapittel van de Sint Lebuïnuskerk te Deventer. Daarna is het in bezit geweest van de stad Deventer en een aantal particulieren en boeren. Uiteindelijk heeft IJssellandschap het in 1984 van de AMEV gekocht, die het vier jaar eerder van de toenmalige boer Smale had overgenomen. De boerderij wordt nu gepacht door één van de zoons van Smale.