Oxerhof

Welkom op De Oxerhof!
Het is heerlijk wandelen op dit landgoed, ook wel ‘Oxe’ genoemd, dat zo mooi verscholen ligt tussen Epse, Bathmen en Buurtschap Dortherhoek en grenzend aan de Dortherbeek en met de Schipbeek in de buurt. Een groene oase met een duidelijke bufferfunctie, met de snelweg A1 aan de noordkant en vlakbij de stad Deventer gelegen; nieuwbouwwijken van Colmschate grenzen namelijk direct aan de overzijde. Het landgoed kent mooie doorkijken en lanen met statige loofbomen. Daarnaast is het ook een agrarisch gebied met diverse boerderijen in bedrijf. Het landhuis in het midden springt in het oog. Dit landhuis, kent een donker verleden tijdens de 2e wereldoorlog. Tegenwoordig heeft het gelukkig een veel positievere invulling als centrum voor filosofie (landhuis is geen eigendom van IJssellandschap).

Geschiedenis
Oxe is een voormalige marke in het schoutambt Colmschate, later gemeente Diepenveen en nog later gemeente Deventer. Een marke was groep grote boeren die in de middeleeuwen het gezamenlijke beheer en gebruik van hun gemeenschappelijke gronden regelden.
In de 16e eeuw was dit landgoed de buitenplaats van de voorname Hertog van Gelre. In 1862 bouwde de oude Deventer Patriciërs familie van Doornick hier het landhuis, huize Oxerhof, en legde er een landschapspark omheen. De contouren hiervan zijn nog altijd te zien.
In deze omgeving werd veel oer, een soort ijzererts, gevonden. De delfstof die vlak aan de oppervlakte lag, ging dan naar de ijzermolen in Deventer (over de bekende Oer-dijk bijvoorbeeld, vandaar deze naam). Ook op Oxerhof werd veel ‘oer’ gedolven, waarvoor de eigenaar een vergoeding kreeg.
Vanaf 1931 werd het landgoed opengesteld voor het publiek. Voor een kwartje per jaar kon je een wandelkaart kopen bij de opzichter en mocht je er met het gezin lekker ‘kuieren’. Tegenwoordig stelt IJssellandschap als particuliere stichting het landgoed gratis open voor wandelaar en andere (natuur) genieters.
Wil je wel eens wat langer verblijven op het landgoed? Dat kan via zomerkampen Oxerkamp. Elke zomer kan je hier basic kamperen waarbij je de ochtenden meehelpt met het beheer van het landgoed. Zie stichting Oxerkamp: https://www.zomerkampoxe.com/

WOII
Tijdens de tweede wereldoorlog was de Oxerhof eerst een herstellingsoord voor aan het oostfront gewond geraakte SS-ers. In 1943 werd Oxerhof ingevorderd. De eigenaar, van Leusen werd verdreven door de bezetters het landgoed werd hermetisch afgesloten van de buitenwereld. In het huis werden er spionnen opgeleid en in1944 werden hier politieke gevangenen vastgehouden. Een heftig verleden. Zie voor toelichting: https://dagvanhetkasteel.nl/wp-content/uploads/2020/08/Het-Buiten-4-Oxerhof-1.pdf

Wandelen
IJssellandschap heeft op 6 landgoederen uitgebreide Hazepadwandelroutes aangelegd. Zie https://ijssellandschap.nl/recreatie-lijst/wandelen/
Op landgoed Oxe is dit nog niet het geval. Wel zijn er mooie wandelroutes vanuit de stad en de dorpen eromheen. Zie hiervoor https://www.route.nl/poi/933619/oxerhof
Als je een (groeps)excursie over dit landgoed wil, neem dan vrijblijvend contact op met j.nieboer@ijssellandschap.nl 06-30335588. O.a. een natuur- of sporenexcursie behoort tot de mogelijkheden.

Landgoed Oxerhof is ook onderdeel van de verhalenfietsroute IJssellandschap.