Jagen met Capadose

(verhalenpaal 7. Oostermaatsdijk Lettele. Parkeerplaats achter Oostermaatsdijk 5)

De Oostermaet, bij Lettele/ Okkenbroek is écht een mooi landgoed. Rustig en stil. En toch, … als je heel goed luistert (en het wil horen) ….dan hoor je in de verte een oude T-ford aanrijden. Terug in de tijd……

Het is 1909 en de chauffeur chauffeert genoeglijk met mevrouw Capadose, haar zoon en moeder over de hobbelige Oerdijk richting de jachthuizen van meneer Capadose. Verheugd zijn ze, met in het vooruitzicht de familiehereniging en een heerlijk weekendje op de Oostermaet.

Capadose, de laatste tijd nogal vermoeid van zijn werk bij de Koninklijke Olie was al enkele dagen eerder met Clara en Margo, de 2 dienstmeisjes, naar zijn geliefde houten jachthuizen gegaan. Dat deed hij wel vaker sinds hij ze een tweetal jaar geleden had laten bouwen (de jachthuizen, niet de dienstmeisjes). Samen met wat ‘vrinden’ en de jachtopziener een lekker stevig potje ……jagen. Zijn liefde voor de konijnenjacht liet deze keer niet onverlet dat hij toch ook een ree op de korrel had genomen. De Rododendrons bleken effectief voor het doel waarvoor hij ze in grote getale op het landgoed had laten planten. Steeds meer wild zag de struiken als een ideale schuilplek. Een schuilplek die weer schielijk werd verlaten als ze Trudy, de nog jonge jachthond hoorden aankomen rennen.

Maar goed, uit met het jolijt, de familieplicht roept. De ingehuurde fotograaf had vanmorgen als herinnering een tableau vivant van het jachttafereel vastgelegd. Clara had nog net op tijd de sporen van hun laatste copueuse avondmaal waarbij de drank rijkelijk vloeide, kunnen uitwissen. De vrienden met chauffeur weer richting eigen huis, haard en trouwe echtgenotes vertrokken. Capadose zucht heimelijk zodra de wagen met zijn gezin en schoonmoeder in beeld komt, een werktuigelijke glimlach op zijn lippen. De nog aanwezige fotograaf verzoekt bij aankomst iedereen even naar het vogeltje te kijken. Nou ja, vooruit dan maar….

Nu: een bezoek aan landgoed de Oostermaet is altijd de moeite waard. Er is een aantal hazepad wandelroutes uitgezet. Het is er prachtig in de herfst, met vele paddenstoelen en de bomen in herfsttooi.  Wil je er wat langer blijven en het verleden ervaren? Waan je als Capadose en logeer in de jachthuizen www.inhethuisvan.nl

 

Nieuwsbrief