Keizersrande

Keizersrande

Landgoed aan de IJssel

Landgoed Keizersrande is gelegen ten oosten van de IJssel ter hoogte van Deventer/Diepenveen en bestaat uit Oud Rande, Smets Rande, Nieuw Rande en de Keizers- en Stobbenwaarden.

Het landgoed Keizersrande is recent uitgebreid met de Keizers- en Stobbenwaarden en de bouw van Natuurderij Keizersrande www.keizersrande.nl, waardoor het landgoed Keizersrande over de IJsseldijk richting de IJssel is getrokken. De huisplaats van Oud Rande is in particulier bezit en op Landgoed Nieuw Rande is in het huis tegenwoordig Hotel Gaia gevestigd www.hotelgaia.nl. Van Smets Rande, het oude landhuis dat de voorloper is van Huis Nieuw Rande, zijn alleen de contouren nog zichtbaar. Keizersrande, zowel het bosgedeelte als de uiterwaarden lenen zich voor prachtige wandelingen. Zie hiervoor ook recreatie.

De geschiedenis van Keizersrande

De landgoederen Oud Rande, Smets Rande en Nieuw Rande zijn van oudsher nauw met elkaar verweven. De oudste van de drie is Oud Rande dat oorspronkelijk het middelpunt was van de gelijknamige marke, één van de zes marken in het schoutambt Colmschate. Later is Smets Rande ontstaan vanuit Oud Rande, weer later Nieuw Rande vanuit Smets Rande.
De landgoedeigenaren speelden als belangrijkste grootgrondbezitters een vooraanstaande rol in de marke. Naast hun eigen buitenplaats bezaten zij veel boerenerven, waar pachters de dagelijkse bedrijfsvoering deden, maar een deel van de oogst aan hun landheer moesten afstaan.

Gerben Visser, landschapsbeheerder IJssellandschap vertelt over Landgoed Keizersrande in BinnensteBuiten