Mijn naam is haas

Waarom de haas in het logo van IJssellandschap staat? Tsja, voornamelijk omdat hij zo kenmerkend is voor het IJssellandschap; het uiterwaardengebied en de landbouwgronden van Salland. De haas als symbool voor overgang van land naar IJssel. En het is een mooi dier. Met z’n grote oren en sterke poten. De haas komt nog wel eens voor in spreekwoorden en gezegden al is hij daarin niet echt een winnaar: het haasje zijn, er als een haas vandoor gaan, mijn naam is haas, …maar ook hoe een koe een haas vangt. Wel weer mooi, zo’n spreekwoord met een koe en een haas erin. Met landbouw en natuur. Twee van onze belangrijkste pijlers die we graag combineren. Het gaat gelukkig wel goed met de haas. Er is nu een lichte stijging nadat zich een daling had ingezet die voortkwam uit feiten zoals de verstedelijking en toename van industrie. Maar de haas is sterk, die redt zich wel.

Rammelaars en moeren
Even een aantal ‘hazentermen’: Je ziet ze momenteel dollend door het weiland, bolderen heet dat. Normaal gesproken leven hazen redelijk solitair maar in de rammeltijd, de paartijd die ongeveer in februari begint en tot augustus duurt, zie je soms groepjes voorbij sjezen en bokkesprongen maken. De rammelaars (de mannetjes) rennen achter elkaar aan en vaak jagen ze de moeren (de vrouwtjes) op. Aan elke rammelaar is een moer gekoppeld, maar er zijn ook ‘bijhazen’ die hun kans afwachten om een moer over te nemen. Als dit de rammelaar niet bevalt worden er complete bokswedstrijden uitgevochten. Tsja, en het is regelmatig raak bij die hazen; gemiddeld werpt een moer 3 of 4 worpen met ca 12 jongen in totaal. De kleine haasjes zijn behaard en hebben in tegenstelling tot jonge konijntjes de oogjes direct open. De moeder verlaat al na een paar dagen de geboorteplek van de haasjes en komt dan meestal in de schemering terug om ze te zogen. De sterfte onder jonge hazen is zonder bescherming ook wel relatief hoog.

Paashaas
En dan is er nu natuurlijk de paashaas. Die niet veel met ons logo te maken heeft maar wel de eieren verstopt. Het lijkt raar, zo’n eieren verstoppende haas maar ‘t is wel te verklaren want van oudsher is de haas een symbool van vruchtbaarheid. Net als eieren en dat is weer toepasselijk zo in de lente. Vrolijk Pasen!

foto: @nicokloek   @markzekhuis  en  @landschapoverijssel

 

Nieuwsbrief