Verscholen achter boerderij Het Nieuwe Veld aan de Boxbergerweg 46 in Diepenveen, ligt de kleinschalige, biologische Kwekerij Het Nieuwe Veld. Op deze zonnige ochtend is het er paradijselijk. De stilte wordt alleen kort verstoord door een plots klingelende schoolbel: koffietijd! Deelnemers, begeleiders en een vrijwilliger komen samen in de schaduw van de theetuin. Er is taart, want Lammert Smit, organisatieadviseur en jobcoach bij Het Groenbedrijf en inmiddels Praktijkopleider op Het Nieuwe Veld, is jarig geweest. Lammert is betrokken bij het proces van de overname en is nu het aanspreekpunt van IJssellandschap voor de praktische zaken.
Lammert is enthousiast: “De kwekerij is een unieke werk-leerplek. Vanaf de oprichting door Hanne Struik komen hier mensen voor dagbesteding en re-integratietrajecten. Sinds de kwekerij begin dit jaar (2024) is overgenomen door Konnected, hebben we nu ook plekken voor beschut werk*. Dit maakt de kwekerij nog waardevoller voor een diverse groep mensen. Iedereen kan hier in het groen groeien binnen zijn of haar mogelijkheden. Het is fantastisch dat Konnected zich hier inzet om maatwerk te bieden en mensen de kans geeft hier te aarden en tot bloei te komen”.
Zorgvuldige overgang
De overgangsperiode heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde gehad. Vooral voor de al verbonden deelnemers en vrijwilligers was het even wennen. Oprichtster Hanne Struik heeft met veel toewijding iets moois opgebouwd en dat wil het team graag voortzetten. “We willen de kwekerij nog verder laten groeien, zodat het voor nog meer mensen een waardevolle plek is”, zegt Lammert. “We hebben nu een ervaren begeleidingsteam en Hanne blijft ook drie dagen per week betrokken. Zo is de overgang voor iedereen geleidelijk. Dat is sowieso onze werkwijze, stap voor stap, met elkaar en met de middelen die er zijn de omstandigheden zo aanpassen zodat we steeds meer mensen een passende plek kunnen bieden”.
Werken aan arbeidsvaardigheden
De betrokkenheid van Lammert is groot. Hij is trots op de plek en altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. “We willen nog graag aansluiten bij Boer en Zorg, een netwerk van kleinschalige natuurrijke zorgondernemers. Daardoor kunnen we ook plekken aanbieden voor mensen die niet zelf hun persoonsgebonden budget (PGB) kunnen beheren. Dit maakt het voor deze doelgroep makkelijker om ons te vinden en hier aan de slag te gaan”. Naast de dagbesteding gaat een andere groep deelnemers ook enkele dagen per week buiten de kwekerij aan het werk, bij Het Groenbedrijf voor het groenonderhoud in de wijk. “Zo wordt voor die groep de rust van de kwekerij afgewisseld met een omgeving gelijk aan een reguliere werkplek. Op die manier kunnen ze arbeidsvaardigheden opdoen en, waar mogelijk, doorstromen naar betaald werk”.
Ook Hanne is blij dat Konnected de Kwekerij nu pacht van IJssellandschap. Hanne: “Ik kan nog steeds de mensen begeleiden die hier al waren, en dat is fijn. Veranderingen zijn niet voor iedereen makkelijk, maar ze horen er wel bij. De doorontwikkeling door Konnected is goed, er is veel werk. Nu is dat beter te verdelen, heb ik minder zorg op mijn schouders én kunnen nog meer mensen hier de positieve invloed van het werken in het groen ervaren”.
Uitdagingen en toekomstplannen
Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Hoewel er goede stappen zijn gezet, geeft Lammert toe dat sommige processen tijd en geduld vragen. Konnected heeft met dit initiatief in een tijd waarin er behoorlijke financiële druk is binnen het geheel van de organisatie, echt energie gestoken in de kwekerij. Dat vraagt om zorgvuldige beslissingen. Soms ben ik wat ongeduldig omdat ik zie hoeveel potentie deze plek heeft. Mijn ongeduld komt voort uit dat ik dit een prachtige aanvulling vindt op de plekken die Konnected nu binnen de muren biedt. Er is zoveel waardevol buitenwerk. Het zou mooi zijn als we een groeiende groep mensen kunnen enthousiasmeren, opleiden en begeleiden in het groene werk.
Verbinding met de omgeving
De kwekerij is aldoor in beweging, zowel letterlijk als figuurlijk. “We willen ook meer verbinding met de omgeving”, zegt Lammert: “Hiernaast zit Scouting Steyn. Zij zijn bezig om een van hun gebouwen te vervangen. We trekken daarin graag samen op zodat het gebouw optimaal gebruikt kan worden. De omgeving kent de kwekerij veelal ook nog niet. Op vrijdagen van april tot eind oktober is iedereen hier van harte welkom. Bezoekers kunnen genieten van de tuinen, biologische planten kopen of lekker in de theetuin zitten. We gaan de winkel verbeteren en recent is hier een Roverstuin gekomen, waar mensen planten kunnen brengen die ze niet meer willen”. (zie artikel Roverstuin hier).
Lammert sluit af met een glimlach: “Mensen zijn altijd blij verrast als ze hier komen. We horen mooie geluiden van iedereen die hier aan het werk is. Daar doe je het voor, om mensen weer te laten genieten en zinvol werk te laten ervaren”.
*Gemeenten moeten mensen met een arbeidsbeperking die veel begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig hebben een betaalde baan aanbieden in een aangepaste omgeving: zogeheten beschut werk. De gemeenten Deventer en Olst-Wijhe bieden deze plekken aan via Konnected.
Zie persbericht Konnected HIER
Kwekerij Het Nieuwe Veld (www.kwekerijhetnieuweveld.nl).
Hanne Struik heeft bij Kwekerij Het Nieuwe Veld met haar kennis, kunde en genegenheid in 18 jaar voor de deelnemers een prachtige plek gecreëerd om in het ritme van de natuur en de seizoenen weer structuur te krijgen. Erve Nieuw Veldhuis is eigendom van IJssellandschap, de grond van de kwekerij werd door Hanne gepacht van de stichting. IJssellandschap is op de achtergrond al langere tijd bezig om de boerderij een nieuwe bestemming te geven waarbij de kwekerij een blijvend onderdeel vormt van het erf.
Hanne had de wens om af te bouwen en IJssellandschap ging daarom op zoek naar een passende opvolger voor de kwekerij. Deze opvolger is gevonden in Konnected, het werk- en leerbedrijf voor inwoners uit de gemeente Deventer en Olst-Wijhe. Zij hebben per 1 januari 2024 de kwekerij in beheer. Naast dagbesteding biedt het Nieuwe Veld re-integratie-trajecten, nu aangevuld met mensen die buiten de kwekerij in het groen werken en stapsgewijs voorbereid kunnen worden op een baan elders. Hiervoor wordt er samengewerkt met Het Groenbedrijf.