Het beukje van Ab Zwiers

Het beukje van Ab Zwiers, bosmedewerker

Ab’s vader was boerenknecht, maar met 30 mestvarkens en 7 koetjes in een kleine stal was er te weinig om over te nemen.  Daarom ging Ab als loonwerker aan de slag. Hij had het naar zijn zin, maar in de winter liep hij vaak bij huis en Ab is een echte werker. Toen hij in 1990 bij ‘de stichting’ kon komen, pakte hij dat met beide handen aan. Na 33 jaar bij IJssellandschap vindt hij het werk jaarrond nog altijd prachtig. Ab glundert: “Het is afwisselend. Al het bosbouwwerk is mooi, en of ik nu dagen aan het bosmaaien, bomenplanten of zagen ben, dat maakt me niets uit”.

Ab vertelt: ”vroeger was ik in mijn vrije tijd veel op de boerderij van Jan Olden, aan de Holterweg in Lettele. Als hij in het bos aan het werk was ging ik met hem mee. Daar heb ik zagen geleerd. Ik ben bij IJssellandschap gekomen toen meneer Bruil directeur was. Bruil had veel oog voor de bossen en een duidelijk beleid. Het waren ook goede tijden, je kon toen nog mooie inkomsten uit de bossen halen. Dat is nu niet meer zo makkelijk.

Bosmaaien als sport
Ik vind het echt machtig mooi en probeer er zelf altijd wat van te maken.  Bosmaaien kan je namelijk op twee manieren doen. Je kunt denken van ‘’wat maakt mij het uit hoe ik het doe, als ’t maar snel klaar is”. Of je kunt er een sport van maken. Dat doe ik. Ik kijk van te voren naar het gebied, deel het werkveld zo handig mogelijk in blokken in. Bosmaaien is om ongewenste houtopslag (zoals vogelkers) in gebieden weg te halen, bramen en grassoorten te bedwingen zodat andere soorten weer kans krijgen. Het werk doe je lopend met de maaier in een harnas, dus het is handig als je dan niet telkens ver terug moet om bij te tanken. Soms ben ik wel drie dagen achter elkaar aan het maaien, dat is zwaar werk. Als ik dan na afloop over het werk heen kijk, en het ligt er weer goed bij, dan geniet ik daarvan.

Planten is ook machtig mooi. Dat doen we in het plantseizoen heel veel. Allemaal verschillende boomsoorten. Een tijd lang deden we dat met de hand, maar we planten sinds een paar jaar weer zo gloepes veel, dat ik op het idee kwam om aan de loonwerker die lang geleden bij ons met een zelfgemaakte plantploeg plantte, te vragen of hij die misschien nog had. En ja hoor, die lag nog ergens achter in een schuur en konden we overnemen. Fijn toch, nu doet de ploeg bij ons weer goed werk. Je hoeft helemaal geen nieuwe spullen te gebruiken als het oude nog prima is.  Er is in die 33 jaar natuurlijk ook wel veel veranderd. Zo gaat dat nou eenmaal. Ik vind het altijd leuk om jonge mensen mee te nemen. We hebben regelmatig stagiairs, die leer ik graag het vak. Daar heb ik wel geduld voor.

Favoriete plek in het IJssellandschap
Mijn mooiste gebied is Landgoed De Kranenkamp, tegenover de werkplaats aan de Raalterweg (Diepenveen). Ik ben samen met mijn collega Jan Slot daar dagen, weken bezig geweest om het park te herstellen. Een mooie klus en het voelt echt als ons project. We reden zand in voor de paden, die liggen er nu nog goed bij. Ik hou van het bos, maar zo’n parkomgeving vind ik ook prachtig. Met de watergangen en houten bruggetjes. Een park hoort netjes te zijn, met niet te veel bramen en rododendrons die overheersen. Het is nu zo’n 25 jaar geleden dat het park hersteld is. We maaiden het toen onder de beukenbomen mooi glad. Middenin stond een heel klein rood beukje, net boven de grond. Ik zei tegen mijn collega Jan;  ‘dat beukje, die moeten we laten staan’. We hebben er latjes bijgezet zodat de maaier er niet later alsnog overheen ging en er goed voor gezorgd. Nu is die beuk dus ook ongeveer 25 jaar. Ik ga er altijd even kijken, of ie er goed bijstaat.

Volgend jaar kan ik met pensioen, daar kijk ik wel naar uit natuurlijk want ik heb genoeg andere dingen te doen.  Maar aan de andere kant hoeft het ook niet persé, want ik heb het naar mijn zin en doe het werk nog altijd graag”.


IJssellandschap beheert, beschermt en ontwikkelt als particuliere landgoederenstichting veel bos, natuur en panden in de omgeving van Deventer. Ons kantoor is gevestigd op de bovenverdieping van Havezate de Haere in Olst. De werkplaats is aan de Raalterweg in Schalkhaar. Negen buitendienstmedewerkers, waaronder terreinmedewerkers, een toezichthouder, 2 schilders en een timmerman onderhouden vanuit de werkplaats alle landgoederen en gebieden van IJssellandschap.  Een hele (mooie) klus. Dagelijks zijn ze buiten dus ze kennen onze gebieden als hun broekzak. We stellen ze aan je voor en ze vertellen je graag wat hun favoriete plek in het IJssellandschap is.

Nieuwsbrief