De IJsselBoeren, een samenwerkingsverband van negen melkveehouders gevestigd aan beide zijden langs de IJssel tussen Deventer en Wijhe, maken de overstap naar een duurzamere landbouw. Ze gaan extensiever produceren door minder mest te gebruiken. Binnen het project werken zij intensief samen, delen zij kennis en wisselen zij ervaring uit op het gebied van extensieve en duurzame landbouw. Gezamenlijk beheren zij een oppervlakte van ongeveer 900 hectare.
In 2023 werden de IJsselBoeren aangemerkt als ‘piekbelasters’ door de stikstofproblematiek. In plaats van te stoppen en gebruik te maken van de beëindigingsregeling, kiezen ze ervoor om hun productie te extensiveren en te verduurzamen door met minder dieren of meer grond te werken. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LVVN) voor de periode 2025-2028.
Ook de deelnemende IJssellandschap-boeren, de families Frederiks, Keurhorst en Klunder, zijn vastbesloten om de landbouw te verduurzamen. De familie Klunder deelt hun ervaringen in onderstaand filmpje, waarin ze uitleggen waarom ze meedoen.
Projectleider Michiel Sybesma: “Dit is een mooie erkenning van ons plan. We hebben hard gewerkt aan de voorbereidingen en kijken uit naar vier jaar van experimenteren en leren.Zo’n omschakeling maak je niet zomaar; het heeft grote gevolgen voor je bedrijf en je financiële situatie. Daarom is het extra waardevol dat biologische ondernemers deel uitmaken van onze groep. Zij hebben al veel ervaring met extensieve landbouw, waar de andere deelnemers van kunnen leren. Het doel is dat de bedrijven na deze periode structureel volgens een extensieve en duurzame werkwijze blijven werken. Ik ben ervan overtuigd dat de inzet en motivatie van de ondernemers garant staan voor succes.”
Zie ook: https://toekomstvooronsplatteland.nl/investeren/ijsselboeren
Media: Provincie Overijssel | IJsselboeren