Riet, ambachtelijker wordt het niet.

IJssellandschap heeft ruim 85 panden in het bezit, waaronder ca 26 volledige pachtboerderijen, 2 landhuizen en 1 molen. Veelal monumenten. Daar zit natuurlijk veel onderhoud in. Rob Ruiter is onze manager bouwzaken. Het geheel aan onze gebouwen noemen we ook wel de afdeling ‘rood’ (landschap=groen, en water = blauw).  Rob is, samen met onze schilders en de timmerman,  verantwoordelijk voor het onderhoud. Daarnaast worden er regelmatig gespecialiseerde partijen ingehuurd.  Rob: ‘Bij IJssellandschap werken we voor onze gebouwen met een meerjarenplanning. Algemeen onderhoud, zoals schilderwerk staat daar cyclusmatig in verwerkt zodat we op de grote lijnen weten waar we aan toe zijn. Zowel qua werkzaamheden als qua budget’.

Een van die terugkerende onderhoudswerkzaamheden is het riet. 37 van de 85 panden,  en nog een aantal schuren, zijn voorzien van een rietendak. Elke 30/40 jaar dient dat volledig vervangen te worden, een en ander afhankelijk van de ligging. Een rietendak dichtbij een grote boom, kan namelijk  een tot wel 10 jaar kortere levensduur hebben.

Rob vervolgt: ‘’Binnen die 30/40 jaar worden er periodiek ook kleinere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd door het riet te kammen of bij te stoppen. Bij grote boerderijen vervangen we in die levenscyclus, vaak niet alles in 1x, maar gaat het per dakvlak. Een goed voorbeeld is de boerderij langs de weg aan de Kletterstraat in Olst, daar is recent 1 kant volledig vervangen en de andere zijde opnieuw gestopt. Daken van kleinere huizen vervangen we vaak wel in 1 keer”.

De meest recente en in het oogspringende – want vanaf de weg zichtbare – rietendaken die zijn gerenoveerd zijn: Erve Overweg aan de Raalterweg in Diepenveen, de Schaapskooi in Bathmen, De rietkap van de hooiberg bij de Grote Brander in Okkenbroek,  de kleine katerstede aan de Rijksstraatweg in Olst en nu net dus de oplevering aan de Kletterstraat. Zie fotos.

Rob Ruiter: ‘Natuurlijk is het bewerkelijk, maar riet is prachtig ambachtelijk. Echt puur vakwerk. Het ziet er mooi uit als dakbedekking en het isoleert ook nog eens heel goed.  En dan te bedenken dat vroeger riet (of stro) stond voor armoede, en dakpannen voor rijkdom.  Het riet dat door onze aannemers wordt gebruikt,  komt uit de kop van Overijssel. Omdat de waterkwaliteit daar zo hoog is,  komt daar het beste riet ter wereld vandaan. In andere landen, zoals in China, zitten toch vaak meer zuren in het water, waardoor het riet simpelweg zwakker qua kwaliteit is of wordt na de ‘oogst’. We zijn trots op ons inlandse riet en natuurlijk op onze prachtige gebouwen”.

2022, JN

Nieuwsbrief