IJssellinie

  • SLIDER-De haere in het groen

IJssellinie

 

Verscholen in de bossen van het landgoed de Haere in Olst liggen bunkers en kazematten die toebehoren aan één van de omvangrijkste na-oorlogse defensiewerken op Nederlands grondgebied: De IJssellinie. De bunkers zijn gerestaureerd en opnieuw ingericht en te bezichtigen. De bunkers zijn eigendom van IJssellandschap maar worden beheerd en gerestaureerd door de vrijwilligersorganistatie Stichting de IJssellinie.

Van 1950 tot 1968 moest de linie ervoor zorgen een onverhoopte opmars van het Rode Leger te vertragen door een brede zone langs de rivier onder water te zetten. Na de opheffing van de zeer stringente geheimhouding – pas  eind 1990 – zijn aan de hand van onder meer archiefonderzoek en oral history (interviews met militairen en bij de IJssellinie betrokken burgers) nieuwe feiten boven water gekomen en daarmee is het inzicht aangescherpt.Op het landgoed bevinden zich onder andere een commando- en een hospitaalbunker. Beiden zijn ingericht en te bezichtigen.

De stichting verzorg rondleidingen, zowel regulier als op aanvraag.

Regulier

Zie voor de meest recente gegevens wat betreft rondleidingen en evenementen bij de IJssellinie www.ijssellinie.nl

Op aanvraag

Minimaal (of betalend voor) 10 personen.
Elke dag van de week gedurende het gehele jaar op ieder gewenst tijdstip. U kunt kiezen uit rondleidingen van diverse afstanden en tijdsduur. Onder leiding van een gids. Er zijn 5 rondleidingen

Zie: www.ijssellinie.nl