Boerderij Nieuwe Overweg

(verhalenpaal 5, Raalterweg 18 Schalkhaar)

Voor het oorlogsverleden van Boerderij De Nieuwe Overweg

Werkplaats de Nieuwe Overweg

Van wederopbouwboerderij tot werkplaats, ambulancepost en woonhuis: Nieuw Overweg is een multifunctioneel erf.

Wrange bevrijding

Terwijl de rest van Salland opgelucht feestviert als ze bevrijd is in april 1945, is de familie Twellaar in diepe treurnis. De Canadezen komen vanuit Schalkhaar met tanks en mortiergeschut in de richting van de boerderij aan de Raalterweg. Duitse soldaten besloten op het erf van de familie Twellaar de Canadezen op te wachten zodat ze daarna in noordelijke richting konden vluchten.

Maar met de beschietingen die daar plaatsvinden gaat de boerderij in vlammen op, ook bijna al het vee sterft tijdens de brand. De familie kan tenauwernood vluchten en heeft geen enkel bezit meer. Terwijl de boerderij in 1946 opnieuw wordt opgebouwd woont de familie in een omgebouwd kippenhok.

Werkplaats

Nieuw Overweg is een zogeheten ‘wederopbouwboerderij’. Sinds 1998 is het de werkplaats van IJssellandschap.  Hier werken de mannen van de groenploeg en de roodploeg. De groenploeg beheert en ontwikkelt het bos,  de natuurgebieden en de parken van onze landgoederen. De roodploeg zorgt voor de gebouwen. Ze schilderen en timmeren de 80 panden weer zo goed als nieuw.  Voor de gebinten,  de gevelbekleding en de luiken wordt er hout uit eigen bos gebruikt. Vaak hebben boerderijen die behoren bij een landgoed luiken in een bepaalde kleurstelling zodat ze herkenbaar zijn. Zo ook de eigendommen IJssellandschap (en haar voorganger De Verenigde Gestichten) : rood, groen en een witte rand.

Kantoor

In totaal werken er 19 mensen bij IJssellandschap, de meesten met een lange staat van dienst. Overigens heeft IJssellandschap het kantoor op Landgoed de Haere in Olst. Werken bij de stichting met haar eeuwenlange geschiedenis en betekenis voor de omgeving,  is bijzonder. Vaak komen er mooie verhalen van vroeger naar boven toen de stichting nog zelf kerstbomen verkocht,  aardappels verbouwde en je ’s nachts uit bed werd gebeld vanwege ontsnapte Galloway koeien in de uiterwaarden. Gelukkig komen er ook altijd weer mooie nieuwe verhalen bij en blijft IJssellandschap in beweging. Toegewijd en toekomstgericht.

Nieuwsbrief